Årets Servitör utsedd

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes i Stockholm på söndagskvällen.

Emma Ziemann, 28 år, gick segrande ur striden när tävlingen Årets Servitör avgjordes för nionde gången i ordningen på restaurang K-Märkt i Stockholm på söndagskvällen.  

Länk till intervju med Emma Ziemann https://soundcloud.com/lisbeth-rauden/emma-ziemann-arets-servitor-2017

Dagen inleddes med teoriprov och övergick därefter till dukning och servering i matsal. Emma Ziemann och Oskar Johansson, Operakällarens Matsal, Stockholm gjorde upp i finalduellen. En av de svåraste uppgifterna under dagen var att fördela en flaska champagne i 12 glas. 

Medtävlare i årets semifinal var även Joakim Bogström, Vinbaren i ÅreDaniel Norlander, Restaurang Hak, Scandic Europa, Göteborg, Jonathan Nyström, Monrads, Djursholm och  Douglas Smith, Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Till vardags arbetar Emma Ziemann sedan en tid som hovmästare och sommelier vid Thörnströms Kök i Göteborg.

– Jag är en kick junkie som fungerar väl under press. Det är därför så många söker sig till restaurangbranschen för den direkta bekräftelsen, i kommunikation med gästerna och i samarbetet och dynamiken med kollegor. Det är många saker att hålla kolla på och det är inte alltid du behärskar allting men när du gör det så ger det en enorm tillfredställelse, säger Emma Ziemann i en kommentar till vinsten.

I fjol tilldelades hon sommelierpriset Lily Bollinger Award 2016, årets bästa kvinnliga sommelier, och hon har även tävlat i svenska sommeliermästerskapen fyra gånger.

Förra årets utsågs Gustav Cansund från Upper House Dining i Göteborg till Årets Servitör. Han har tränat årets vinnare Emma Ziemann som tidigare även hon arbetade på Upper House Dining

Årets Servitör 2017 Emma Ziemann  tror att matsalspersonal är nästa grupp att lyftas fram i restaurangbranschen.

– På 1970- och 80-talet var det ingen som vill vara kock, det var en yrkesgrupp som knappt syntes i medierna och i dag är det coolt. Jag tror att vi har framtiden för oss, för det kvittar hur bra teoretiker du är, om du ska var matsalsproffs måste du kunna vara personlig och förmedla en känsla, du måste kunna vara omtänksam mot gästen.

– Det kvittar om du kan rabbla alla appellationer, skördeuttag och jordmån, om du inte kan förmedla en känsla till dina gäster kommer de inte att tycka att det är en fin middagsupplevelse, säger Emma Ziemann.

 Årets Servitör genomfördes för nionde gången av tidningen  RS Restauranger& Storkök. Tävlingen arrangerades på en egen dag på restaurang K-Märkt i Stockholm. Tidigare har tävlingen ägt rum som inledning till Restauranggalan som i år äger rum 16 oktober på Cirkus.

Lyssna på Emma Ziemann i intervju med RS Restauranger&Storköks chefredaktör Lisbeth Rauden här.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.246