Bayate : den svenska kolonin i Kuba

Bayate : den svenska kolonin i Kuba är en bra bok. Den här boken skrevs av författaren Thomas Gustafsson. På vår hemsida rsfoodservice.se kan du läsa boken Bayate : den svenska kolonin i Kuba online.

Rsfoodservice.se Bayate : den svenska kolonin i Kuba Image

I början av 1900-talet grundade en grupp äventyrliga och arbetsamma svenska emigranter en jordbrukskoloni i Kuba som fick namnet Bayate, efter floden som rann genom kolonins centrum. Bayate blev ett demokratiskt samhällsbygge i tropisk miljö. När kolonin nådde sin blomstring levde här flera hundra svenska familjer. Vardagen påminde om livet i en liten svensk landsortsstad. Invånarna firade midsommar och svensk jul. Barnen gick i svensk skola. På lördagar var det dans på stadshotellet och på söndagar gick man till kyrkan där en svensk präst predikade. De mest framgångsrika av svenskarna satsade på att odla sockerrör och att producera socker vid ett eget sockerbruk. När sockerpriset var högt blev de förmögna. Men när sockerpriset föll och Kuba samtidigt drabbades av oroligheter förändrades vardagen. Kolonin upplöstes. Bayate föll därefter snart i glömska hos såväl svenska som kubanska myndigheter. I denna bok berättar författaren och Kubakännaren Thomas Gustafsson den fascinerande historien om Bayate. Det är den andra totalt reviderade och utvidgade utgåvan av boken.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 7,34 MB

FILNAMN: Bayate : den svenska kolonin i Kuba.pdf

ISBN: 9789188751171

FÖRFATTARE: Thomas Gustafsson

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Boktipset - Bayate : den svenska nybyggarkolonin i Kuba ...

äventyrliga och arbetsamma emigranter den. svenska jordbrukskolonin Bayate i det nya. självständiga Kuba. Kolonin blev ett demokratiskt samhällsbygge. i tropisk miljö. När Bayate nådde sin. blomstring levde här flera hundra svenska. familjer. Vardagen påminde om livet i en liten. svensk landsortsstad. Man firade midsommar. och svensk jul.

Kubas historia i korthet - Kubaportalen

Sällskapet har i dag lite drygt tvåhundra medlemmar, varav alla svenska medlemmar har besökt den gamla svenska kolonin i Kuba. I Kuba har sällskapet ett nära samarbete med Grupo Bayate som tagit på sig uppgiften att på plats verka för att bevara minnet av den svenska nybyggarkolonin och se vilket fått många kubaner i trakten att bli påminda om sitt svenska förflutna.

RELATERADE BÖCKER