Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker

Vill du läsa Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker pdf boken online? Bra val. Den här boken skrevs av författaren Elisabet Stavenow-Hidemark,Klas Nyberg. Att läsa Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker online är nu så enkelt!

Rsfoodservice.se Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker Image

Frihetstiden satsade stort på en svensk textilindustri. Fabriker växte upp med statligt stöd över hela landet, från Skåne i söder till Medelpad i norr. I Stockholm fanns de flesta, små som stora. I boken Från kläde till silkesflor ges för första gången en utförlig illustration till vad man tillverkade. Främst var det vardagsvara inte kunglig prakt. Boken återger tre stora textilprovsamlingar från 1700-talet i sin helhet. Den äldsta och första samlingen är från 1740 42 med prover från Göteborg, Malmö och en lång rad svenska småstäder. Den andra samlingen, som är störst och vackrast, från Stockholms fabriker 1751. I den finns exempelvis prover av ylle från Barnängens textilmanufaktur på östra Södermalm, den fabrik som Per Anders Fogelström förevigat i romanen Vävarnas barn. Den tredje samlingen är sammanställd år 1766 av Adolph Modéer, sekreterare i Kungliga Patriotiska Sällskapet. Den var tidigare okänd, och innehåller provbitar av siden och ylle. Tillsammans innehåller dessa tre böcker 1500 typrover från 1700-talets storhetstid för svenskt konsthantverk. Proverna är små men ofta försedda med uppgifter om benämning, var de är gjorda samt om vävens bredd och pris. De bildar en unik kunskap om vad man tillverkade i landet och förstklassiga fotografier ger en visuell upplevelse av de tyger som så samvetsgrant finns bokförda i arkiven. Modeskapare, formgivare och inredare kan inspireras av historiska mönstertraditioner och färgval. Forskare ges möjlighet att tolka äldre texter där textiler nämns. Provsamlingarna är en guldgruva för alla textilintresserade! Antologins huvudförfattare, docent Elisabet Stavenow-Hidemark är en känd kulturhistoriker med bakgrund som ansvarig för Nordiska museets textilsamlingar. Redaktören och medförfattaren Klas Nyberg är ekonomihistoriker och professor i modevetenskap vid Stockholms universitet och bl.a. ledamot av Nordiska museets forskningsråd. Övriga medverkande är förre landsarkivarien i Uppsala Lars Otto Berg och fil. lic. Martin Ciszuk, verksam vid Textilhögskolan i Borås. Boken Från kläde till silkesflor omfattar hela 384 sidor och är inbunden med dubbla märkband i s.k. halvklot i det imponerande formatet 245 x 340 mm.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 1,99 MB

FILNAMN: Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker.pdf

ISBN: 9789187151026

FÖRFATTARE: Elisabet Stavenow-Hidemark,Klas Nyberg

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets ...

Från kläde till silkesflor: Textilprover från 1700-talets svenska fabriker

Från kläde till silkesflor - INFORMATIONSFÖRLAGET

Från kläde till silkesflor - Textilprover från 1700-talets svenska fabriker. ... Denna artikel om en svensk författare saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att . Denna artikel behöver bilder. Har du en passande fri bild får du gärna ladda upp den. ...

RELATERADE BÖCKER