Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år

Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år-boken skrevs 2011-12-28 av författaren Maria Sjöberg,Henrik Alexandersson,Eva I Andersson,Elisabeth Arwill-Nordbladh,Maria Bruun-Lundgren. Du kan läsa Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år-boken i PDF, ePUB, MOBI på vår hemsida rsfoodservice.se. Du hittar också andra böcker av författaren Maria Sjöberg,Henrik Alexandersson,Eva I Andersson,Elisabeth Arwill-Nordbladh,Maria Bruun-Lundgren.

Rsfoodservice.se Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år Image

Vad kan bilder säga om kvinnligt och manligt i det förflutna? I Bildligt talat. Kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år tar vi en tvärvetenskaplig promenad genom ett historiskt bildgalleri, för att ta reda på hur mäns och kvinnors egenskaper åskådliggjorts genom tiderna. Här samlas historiker, antikvetare och arkeologer kring bild som historiskt vittnesbörd om kvinnligt och manligt. Forskarna betraktar återgivningen av "urkvinnan" Lucy, familjeporträtt på antika gravreliefer, kroppsnormer i tidiga vikingaföremål, bildskapande i isländska sagor, skiftande könsfokusering i 1500-talets klädmode, genusaspekter på kröningsceremonier under 1700-talet, kungliga snedsprång under frihetstiden, nakna stenålderskvinnor i dansk 1940-talsfilm och en såväl tillbaka- som framåtblickande utställning om människans evolution.Genom alla dessa olika bilder kan vi få kunskap om historien. Dels klargör bilderna sidor av det förflutnas samhällsliv som inte lika väl låter sig fångas i bevarade texter, dels utgör de tidsdokument i sig själva. Från vissa epoker och samhällen saknas skrifter helt, och då är det just genom bevarade lämningar och bilder som vi alls kan närma oss det förflutna. Den naturliga startpunkten är vår tids uttolkning av de fynd som visar hur länge mänskligt liv varit en realitet. Bokens tidsspann är således hisnande långt: 3,2 miljoner år! Vad som betraktats som kvinnligt respektive manligt varierar i tid och rum. Vad som däremot inte förändrats är en överallt och i alla tider återkommande vilja att göra åtskillnad mellan könen.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 2,17 MB

FILNAMN: Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år.pdf

ISBN: 9789170611117

FÖRFATTARE: Maria Sjöberg,Henrik Alexandersson,Eva I Andersson,Elisabeth Arwill-Nordbladh,Maria Bruun-Lundgren

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Agneta Strömberg - LitteraturMagazinet

Boken är den tredje i ett gemensamt samarbete mellan forskare från hela humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet. 2012 kom boken Bildligt talat - Kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år och 2014 kom Personligt talat - Biografiska perspektiv i humaniora.

Agneta Strömberg - LitteraturMagazinet

I Bildligt talat. Kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år tar vi en tvärvetenskaplig promenad genom ett historiskt bildgalleri, för att ta reda på hur mäns och kvinnors egenskaper åskådliggjorts genom tiderna. Här samlas historiker, antikvetare och arkeologer kring bild som historiskt vittnesbörd om kvinnligt och manligt.

RELATERADE BÖCKER