Orden som formade Sverige

Orden som formade Sverige-boken skrevs 2018-10-22 av författaren Elisabeth Åsbrink. Du kan läsa Orden som formade Sverige-boken i PDF, ePUB, MOBI på vår hemsida rsfoodservice.se. Du hittar också andra böcker av författaren Elisabeth Åsbrink.

Rsfoodservice.se Orden som formade Sverige Image

Det brukar ju heta att land ska med lag byggas. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade. I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade. Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst i det här landet? Orden som formade Sverige är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt. "Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptäcktsfärd genom svensk idéhistoria." Dagens Nyheter "Det är välskrivet, ofta roligt och utmanar läsaren att säga emot och fundera på egna bättre exempel."AftonbladetJag hoppas att Orden som formade Sverige blir vida läst. Smålandsposten"Åsbrinks bok är av ett eget slag. Den handlar mer om svenskarna än om Sverige. Mer om värderingar, mer om språk och tankevärldar än om årtal och regent- och regeringslängder. Den är fri i tanken, hoppar i tiden när den stöter på paralleller, befruktar de stora linjerna med anakronismer och sidospår, och som lärobok för oss som för ofta tittade ut genom klassfönstret under historielektionerna är den oslagbar." Västerbottenskuriren"Kapitlet om vad svenskarna visste eller inte kände till om Förintelsen är en av de elegantare avrättningarna av Jan Guillou som skrivits, det apropå hans påstående från häromåret om att svensken intet visste om folkmorden före 1945." Expressen"Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet. Uppfordrande och stimulerande om svenska ord." Göteborgsposten "Här finns en lång rad alldeles underbara texter. Kloka och vackert skrivna." Sydsvenska dagbladet "Hon skriver elegant, humoristiskt, ibland med en ironisk ton, och bakom ligger en imponerande källforskning./.../ Jag hoppas att Orden som formade Sverige blir vida läst." Borås Tidning "Läsvärt och tänkvärt." BTJ

INFORMATION

DIMENSIONERA: 5,61 MB

FILNAMN: Orden som formade Sverige.pdf

ISBN: 9789127159716

FÖRFATTARE: Elisabeth Åsbrink

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink | Aftonbladet

"Orden som formade Sverige" är en påminnelse om Sveriges mindre smickrande sidor: Ingvar Kamprad möblerade folkhemmet och var organiserad nazist, socialdemokratin byggde det men till priset av nationalism ("Sverige åt svenskarna") och omfattande tvångssteriliseringar.

Orden som formade Sverige - Elisabeth Åsbrink - inbunden ...

Orden som formade Sverige Uppdaterad 10 oktober 2018 Publicerad 18 september 2018 I "Ord som formade Sverige" dissekerar författaren Elisabeth Åsbrink svenskheten.

RELATERADE BÖCKER