Den unge Werthers lidanden

Den unge Werthers lidanden-boken skrevs 2014-11-29 av författaren Johann Wolfgang Von Goethe. Du kan läsa Den unge Werthers lidanden-boken i PDF, ePUB, MOBI på vår hemsida rsfoodservice.se. Du hittar också andra böcker av författaren Johann Wolfgang Von Goethe.

Rsfoodservice.se Den unge Werthers lidanden Image

Frågan är om någon bok någonsin har haft en så förödande verkan på unga sinnen som Den unge Werthers lidanden. Goethe själv, som skrev den nästan sömngångaraktigt under fyra veckor utan något utkast, aktade sig nogsamt för att läsa om den. Han vågade helt enkelt inte återigen försätta sig i "det patologiska tillstånd" i vilket boken kom till. En självmordsvåg sköljde över Tyskland, ja hela Europa. Man klädde sig som Werther (blå frack, lädergul väst, gula benkläder, kragstövlar) och man tog livet av sig som Werther. Goethe anklagades direkt för att uppmana till självmord som enda lösningen på en kärlekskonflikt. Men Goethe visste att orsaken till den enorma succén med Den unge Werthers lidanden helt enkelt var att boken kom i rätt tid. Året var 1774. Det var tiden för de stora sociala omvälvningarna. Människor var missnöjd med auktoriteter, institutioner, med den konventionella moralen. Detta i sin tur var en påverkan av Rousseaus tankar om känslornas suveränitet över förnuftet. Man ville ha frihet och individualitet. Frihet att känna vad man ville, frihet att till och med ta livet av sig.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 6,41 MB

FILNAMN: Den unge Werthers lidanden.pdf

ISBN: 9789176510063

FÖRFATTARE: Johann Wolfgang Von Goethe

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Roman: Den unge Werthers lidanden | Kulturdelen

Europas ungdom älskade den sorgliga historien om olycklig kärlek i Den unge Werthers lidanden, som i dag anses vara ett av huvudverken inom den litterära strömningen Sturm und Drang. Sturm und Drang blev beteckningen på uppgörelsen med det kyliga förnuft som härskade under slutet av 1700-talet.

Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe ...

Den unge Werthers lidanden är ett verk vars efterdyningar kan liknas vid Romeo och Julia om man betraktar antalet fällda tårar över en berättelse om kärlek. I båda fallen slutar historien således olyckligt, men den kompromisslösa kärleken lever vidare som ideal.

RELATERADE BÖCKER