Gammelstad : en plats i världen

Gammelstad : en plats i världen är en bra bok. Den här boken skrevs av författaren Kjell Lundholm. På vår hemsida rsfoodservice.se kan du läsa boken Gammelstad : en plats i världen online.

Rsfoodservice.se Gammelstad : en plats i världen Image

GAMMELSTAD är inte bara Luleå gamla stad, inte bara ett sockencentrum genom århundraden i Lule älvdal, inte bara och då i nutid ett världsarv. Det är också vid sidan av allt det turistiska och historiska en plats för livs levande människor, en plats för samhälls-omvandling, en plats där resenärer och kulturimpulser har mötts, helt enkelt en plats i världen.Visst kan man tala om sjötrafik, landhöjning, stadsgrundande, kyrka och kyrkstugor. Alternativt kan det gälla krig och ockupation, järnvägsbygge eller hur den ursprungliga kyrkbyn växte ut ringformigt till ett modernt samhälle. Eller varför inte tala om de fattiga och att bondebygden var bosätt-ningens ekonomiska grund. Vi kan också ge oss ut på vandring i denna miljö, där Lulevägen tillhandahåller exempel på de som levat och bott vid en enskild sträcka av kustlandsvägen. Andra smakprov finns: Stadsön, ett område som övergått från bondebygd till förortslandskap. Kanske vi även önskar stanna upp inför jämförelsen mellan Gammelstad och Visby, platser där utvecklingen och den dagliga tillvaron styrs av just utnämningen till världsarv. Från kulturmiljön i norr får vi slutligen möta en serie dagboksfunderingar om människor och utblickar.Gammelstad - en plats i världen har skrivits av Kjell Lundholm, tidigare landsantikvarie i Norrbottens län, som redan i ett 30-tal skrifter har behandlat Norrbottens och Nordkalottens historia.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 8,64 MB

FILNAMN: Gammelstad : en plats i världen.pdf

ISBN: 9789197698245

FÖRFATTARE: Kjell Lundholm

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Världens 5 varmaste och 5 kallaste platser

På tio år har det gått från noll jämställda länder i världen till sex stycken, uppger Världsbanken i en ny rapport om ekonomisk jämlikhet. Och Sverige får full poäng på Världsbankens ...

Världens 5 varmaste och 5 kallaste platser

En plats helt ensam i sitt slag och en plats att bevara för framtiden. Röda timmerstugor i ett slags organiserat gytter runt en av norra Sveriges vackraste kyrkor. Det är väl inte en helt rättvis bild av Världsarvet Gammelstad, men det är ändå så du kan känna när du tar en tur bland "stadens" gränder.

RELATERADE BÖCKER