Gävle på 1800-talet

Vill du läsa Gävle på 1800-talet pdf boken online? Bra val. Den här boken skrevs av författaren Ulf Ivar Nilsson. Att läsa Gävle på 1800-talet online är nu så enkelt!

Rsfoodservice.se Gävle på 1800-talet Image

En spännande stad i en spännande tid. Under 1800-talet var Gävle en av Sveriges största och mest betydande städer. Den var sedan länge en viktig sjöfartsstad och när industriallismen kom höll sig Gävle väl framme. Här tillverkades allt från tändstickor till fartyg, från hårpomada till skördetröskor. Gävle hade uppkäftiga tidningar redan under Karl Johans dagar och det var här som nykterhetsrörelsen, frikyrkorna, arbetarrörelsen och idrotten tidigt fick sitt fäste. I Gävle fanns också djärva entreprenörer, mäktiga grosshandlare och en lång rad spännande människor som på olika sätt satt avtryck i den svenska historien.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 3,50 MB

FILNAMN: Gävle på 1800-talet.pdf

ISBN: 9789197076685

FÖRFATTARE: Ulf Ivar Nilsson

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Hittaut i Gävle - orientering.se

I Gävle blossade epidemin hastigt upp på hösten 1918 och i november ansågs den vara av högst allvarlig natur. På sex månader insjuknade inte mindre än 6 267 Gävlebor av vilka 133 avled. När spanska sjukan fick fäste i Gävle var det största problemet att det inte fanns tillräckligt med plats på epidemisjukhuset och det fanns heller inga provisoriska sjukvårdslokaler.

De 10 bästa sevärdheterna i Gävle - Tripadvisor

Gävlefiskarna var fiskarborgare i Gävle vilka hade privilegium på havsfisket längs en stor del av Norrlandskusten.Privilegiet upphävdes successivt under 1600- och 1700-talen, varefter många Gävlefiskare blev arrendatorer. Gävlefisket började gå ned under 1800-talet, men enstaka Gävlefiskare var aktiva ännu i början av 1900-talet.

RELATERADE BÖCKER