Anteckningar från en kolchos

Vill du läsa Anteckningar från en kolchos pdf boken online? Bra val. Den här boken skrevs av författaren Sigrid Rausing. Att läsa Anteckningar från en kolchos online är nu så enkelt!

Rsfoodservice.se Anteckningar från en kolchos Image

Sigrid Rausing var 31 när hon flyttade till en by i Estland för att under ett år studera "avkolchosifieringen", hur människor upplevde frigörelsen från Sovjetunionen, och hur de förstod och tänkte på Estlands historia. Hon läste socialantropologi på University College London, och detta var hennes fältarbete. Metoden kallas deltagande observation. Forskaren lever i det sammanhang som studeras, hon deltar, iakttar, skriver ner, och jämför. Sigrid Rausing kom till ett utkylt och smutsigt hus i byn, där hon också arbetade som lärare. Samhället var i förfall. Människorna fick det allt värre och kunde inte veta hur länge den akuta fattigdomen skulle bestå. Sigrid såg deras vanmakt och hopp, och deras strategier för överlevnad. Så småningom resulterade hennes arbete i doktorsavhandlingen History, memory, and identity in post-Soviet Estonia: the end of a collective farm, utgiven som bok av Oxford University Press (2004). Nu, tjugo år senare, skriver Sigrid Rausing om samma period, men nu berättar hon också om hur den påverkade henne själv. Hur hon långsamt lärde känna människorna hon studerade, och hur det kändes att vara tillbaka i ett nordiskt baltiskt landskap, så likt det hon saknade från Sverige. Estland var som ett sovjetiskt Sverige, och hon såg där hur det abstrakta begreppet bad governance sätter verkliga spår, både i landskapet, och på människorna. Anteckningar från en kolchos är en paradoxalt vacker skildring, genomsyrad av empati. Sigrid Rausing är en klok och ödmjuk iakttagare. Hennes berättelser om ester och ryssar, om villkoren i kollektivjordbruket, om sommaren och vintern, om gamla kvinnor och unga män mitt emellan två samhällssystem är historier som blir historia. Hon skriver i ett eftersinnande tempo, och scenerna som växer fram ur hennes anteckningar präglas av den äkthet som bara kan uppstå hos en betraktare med respekt för det hon ser.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 7,17 MB

FILNAMN: Anteckningar från en kolchos.pdf

ISBN: 9789100140717

FÖRFATTARE: Sigrid Rausing

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Recension: Anteckningar från en kolchos - Sigrid Rausing | SvD

Anteckningar från en kolchos. Övers: Lena Karlin och Sigrid Rausing. Bonniers . Under ett år, 1993-94, bodde och arbetade Sigrid Rausing på en före detta kolchos i byn Birkas i västra Estland.

Anteckningar från en kolchos - Sigrid Rausing - E-book ...

Anteckningar från en kolchos (E-bok, 2014) - Hitta lägsta pris hos PriceRunner Jämför priser från 2 butiker Betala inte för mycket - SPARA nu!

RELATERADE BÖCKER