Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern

Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern är en bra bok. Den här boken skrevs av författaren Martin Hellström. På vår hemsida rsfoodservice.se kan du läsa boken Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern online.

Rsfoodservice.se Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern Image

Det var tusentals barn som samlades på Barnens Dag 1949 för att få se Pippi Långstrump. Hennes popularitet berodde till stor del på genomslaget som teaterversionen fick vid premiären våren 1946, bara några månader efter utgivningen av den första Pippi-boken. Den barnteatergrupp som senare kallades Vår Teater framförde stycket i Stockholm och på turné under flera år, alltid med Ethel Sjögren i huvudrollen. Efter det kom även privatteatern att ta sig an Pippi, och utgivningen av pjäsen ledde till att skolor i större delen av landet också spelade den i slutet av 1940- och början av 1950-talet. Den här boken handlar om de första åren med Pippi på scen -- om den betydelse som pjäsen hade för barnteatern i Sverige och för den allmänna uppfattningen om Pippi. De olika versionerna av pjästexten återges i boken, liksom brev från Astrid Lindgren till regissörer av pjäsen och till barnteaterpionjären och vännen Elsa Olenius, vilket visar författarens arbetsprocess och uppfattning om hur Pippi ska framställas. "Astrid Lindgren och teatern" syftar även på författarens egna teatererfarenheter från barndom och ungdom. Här berättas om de pjäser som barnet Astrid Ericsson deltog i på Sveasalens scen, liksom om de turnésällskap som kom till Vimmerby. En skildring ges av den lilla stadens kulturella liv under mellankrigsåren och av Wimmerby Tidnings ofta humoristiska rapportering från föreställningarna -- särskilt under den period Astrid Ericsson arbetade på redaktionen. Mycket är skrivet om Astrid Lindgren, men lite om hennes betydelse för barnteatern. Nu tecknas en större bild av författarens egna tidiga upplevelser och av hennes första stora succé på scenen. Martin Hellström (f. 1979) är biträdande lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet (Växjö/Kalmar). Hans undervisning och forskning handlar främst om barnlitteratur och om samtal kring litteraturen. Avhandlingen från 2011 heter "Förpackningens förvandlingar. Konsumtion och karneval i barnboken" och för tillfället ägnar han sig åt att studera Astrid Lindgrens sagospel samt Maria Gripes författarskap, tillsammans med en läsande barngrupp. Han är bosatt i Vadstena, där han leder flera barnteatergrupper.

INFORMATION

DIMENSIONERA: 3,98 MB

FILNAMN: Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern.pdf

ISBN: 9789170611872

FÖRFATTARE: Martin Hellström

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern

Konsumtion och karneval i barnlitteraturen", en studie av hur konsumtionens artefakter ges nya innebörder i barnlitteraturen. Nu arbetar jag med en studie över Astrid Lindgrens dramatik. 2015 publicerade jag boken "Pippi på scen. Astrid Lindgren och teatern" på Makadam förlag, och efter det fortsätter jag med att studera Lindgrens sagospel.

Martin Hellström: "Pippi på scen - Astrid Lindgren och ...

Teater-Pippi blev en annan än böckernas filosof. Hoppa till innehållet. Det här är en annons. ... Martin Hellström: "Pippi på scen - Astrid Lindgren och teatern ...

RELATERADE BÖCKER