Galjonsfigurens många öden och äventyr

Galjonsfigurens många öden och äventyr-boken skrevs 2019-01-15 av författaren Annika Bünz. Du kan läsa Galjonsfigurens många öden och äventyr-boken i PDF, ePUB, MOBI på vår hemsida rsfoodservice.se. Du hittar också andra böcker av författaren Annika Bünz.

Rsfoodservice.se Galjonsfigurens många öden och äventyr Image

Galjonsfigurer snidade i trä har en visuell kraft som nyttjades av redare och kungar under segelfartygens epok. Samma levande uttrycksfullhet lockar idag både privata samlare och besökare på maritima museer. De är också ett bra exempel på hur föremål kan vandra genom tid och rum, mellan olika sammanhang, och ha skilda och varierande betydelser. Forskarna bakom Galjonsfigurens många öden och äventyr samlas runt begreppet och artefakten "galjonsfigur" och utforskar några av de kontexter där de gamla föremålen och praktikerna aktiveras i nya meningsskapande sammanhang. Galjonsfiguren är inte bara en artefakt, den utmanar också standarduppdelningen mellan konst och hantverk. Benämningen fångar även in en typ av praktiker där symboliska bilder används som ikoner för skilda intressen och målsättningar. Figuren är värdeladdad och idag har begreppet fått en överförd, vidgad betydelse där det kan beteckna en frontfigur som blir en sinnebild för en grupp med specifika intressen, precis som den i trä snidade förlagan. Författarna fördjupar samtalet om hur berättelser, minnen och kunskaper skapas och galjonsfiguren utgör ett tacksamt exempel. Envar med intresse för kulturminnen - såväl föremål som berättelser - finner här tänkvärda resonemang om nya sätt att se på ting i samlingar och utställningar. Medverkande Henrik Alexandersson, institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet Annika Bünz, institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet Anneli Palmsköld, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet Ann-Louise Sandahl, Högskolan Dalarna

INFORMATION

DIMENSIONERA: 8,52 MB

FILNAMN: Galjonsfigurens många öden och äventyr.pdf

ISBN: 9789188661777

FÖRFATTARE: Annika Bünz

LADDA NER
LÄSA ONLINE

Svenska Öden & Äventyr - Inlägg | Facebook

Forskarna bakom Galjonsfigurens många öden och äventyr samlas runt begreppet och artefakten "galjonsfigur" och utforskar några av de kontexter där de gamla föremålen och praktikerna aktiveras i nya meningsskapande sammanhang. Galjonsfiguren är inte bara en artefakt, den utmanar också standarduppdelningen mellan konst och hantverk.

Svenska Öden & Äventyr - Posts | Facebook

Galjonsfigurens många öden och äventyr : studer av berättande-, minnes- och kunskapspraktiker. Annika Bünz biografi & produktioner. Det saknas en biografi för Annika Bünz. Hjälp oss genom att skicka in ett eget förslag till oss. Vi faktagranskar alla texter/biografier innan de publiceras.

RELATERADE BÖCKER