Salico tar över anläggning från Martin och Servera

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Grossistens produktionsanläggning i Hässleholm var olönsam – nu överlåter man den istället till Greenfood-bolaget Salico. Samtidigt skrivs ett avtal, där Salico står för produktion och leverans av färdigskurna färska grönsaker till Martin och Servera.

Frukt- och gröntkoncernen Greenfoods dotterbolag Salico växer när man i april tar över en produktionsanläggning från Martin och Servera. De bägge parterna ingår samtidigt i ett avtal, där Salico nu kommer att producera färdigskurna och packade grönsaker för grossisten.

Det rör sig alltså inte om ett köp, utan Salico flyttar in i fastigheten i Hässleholm och får ta över produktionsutrustningen – vilket inkluderar både helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker och en nybyggd packanläggning.

Anläggningen tillhörde tidigare det Martin och Servera-ägda bolaget RP Frukt, som i höstas förra året delades i två. Då gick grossistverksamheten in under Grönsakshallen Sorunda, ett annat bolag inom koncernen, medan tillhörande produktionsanläggning gick in under Martin och Servera.

Men enligt Martin och Servera har anläggningen sedan start dragits med ekonomiska utmaningar, något man inte lyckats vända.

Läs också: Ny restaurangbutik i Årsta

– Martin och Servera vill bli av med de kostnader den olönsamma anläggningen driver och valde därför att göra en överenskommelse om överlåtelse med Salico, skriver Christina Gezelius, informationschef för Martin och Servera, till Food Supply.

Flyttar successivt in mer
För Salico innebär det att man utökar sin kapacitet, något man behövde göra, säger Greenfood Fresh cuts (där Salico ingår) affärsområdeschef Björn Johansson till Food Supply.

– Dessutom hade vi ingen packanläggning och behövde det också. Vi hade en gammal, omodern tidigare som vi sålde. Nu har vi möjlighet att få ta del av en helt nybyggd packanläggning och väldigt moderna lokaler, så att vi kan ta fram en bra färdigprodukt. Då passar det bra in för vår del också, säger Ted Stenshed, affärsområdeschef för Greenfood Fresh produce.

Avtalet som samtidigt knyts betyder att Salico kommer fortsätta att förse Martin och Servera med färdigskurna färska grönsaker, delvis det som redan produceras på anläggningen. Framöver kommer man tillsammans med Martin och Servera också att utveckla sortimentet.

Läs också: RP Frukt blir Grönsakshallen

Det innebär att Martin och Servera blir en av kunderna som får produkter från anläggningen, men det är inte den enda kunden, utan man riktar sig mot alla som är intresserade.

– Vi kommer successivt flytta in annat som vi tycker är lämpligt att producera. Vi har lite olika maskinförutsättningar på de olika anläggningarna. Här finns helautomatiska processlinjer för färdigskurna grönsaker. Sen finns det även ytterligare ytor som man kan utveckla och bygga vidare på. Det är en stor fördel för oss, säger Björn Johansson till Food Supply.

Jämför med stor europeisk marknad
Utifrån de behov man ser från de olika kunderna kommer man att vidareutveckla sortimentet, och man ser också att marknaden växer mycket i Norden generellt.

– Det är bara att titta på hur utvecklingen har skett i Europa – om du tittar på färdigskurna, färska grönsaker så representerar det 20-25 procent av försäljningen i detaljhandeln i dag. I Sverige är vi kanske uppemot 7-8 procent i dagsläget. Det finns en potential att växa här och det tror jag också kommer att hända, säger Björn Johansson.

I dagsläget betyder övertagandet av produktionsanläggningen i Hässleholm att Greenfood fortsatt expanderar i Norden. Enligt Björn Johansson växer man också i Danmark samt Finland, där Salico sedan tidigare har en fabrik. Målsättningen framöver är att behålla en bra position i takt med att kategorin ökar.

– Sen får man arbeta mycket med innovation – man får inte glömma att det är väldigt innovationsdrivet det här. Konsumenten vill inte köpa samma produkt hela tiden, utan vill ha en variation. Det får vi jobba mycket med, både bakåt i ledet med odlare och sen hela vägen ut till förpackningstekniker, säger Björn Johansson till Food Supply.

Greenfood-koncernen, i vilken även Picadeli ingår i, finns i dag representerade i sju länder. Senaste tillskottet av marknad skedde i januari, när man genom affärsområdet Fresh produce etablerade ett kontor i Nederländerna. Bland andra företag som finns inom koncernen syns Ewerman, Wrapsons och Ahlström Factory.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.124