Stadens grönsaker är dagens nyheter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visionen om stadsodling har gått från idé till verklighet. Plantagon City Farm är en pionjär i Sverige och världen och ska inom kort att leverera stadsodlade grönsaker i stor skala.

Hör R&S Lisbeth Rauden prata stadsodling med Plantagons vd Owe Pettersson i Prata Mat.

Den första adressen för City Farm i Stockholm är Dagens nyheters gamla arkiv i källarplanet i DN-skrapan. Gårdagens nyheter ger plats för morgondagens nyttigheter.

Minneskunniga läsare minns att R&S har följt Plantagon sedan ett par år tillbaka. Nu trappar företaget upp från småskaliga krukodlingar till stadsodling i industriell skala. Tanken är inte bara att leverera närproducerade livsmedel.

Plantagon ser snarare en omedelbar nödvändighet att stadsodling etableras i stor skala för att världens befolkning växer och tillväxten sker framför allt i städer, samt för att matsäkerheten ökar. Först ut av tio planerade odlingar i Stockholm är den i DN-huset. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

– Vårt företag ska vara hållbart ur alla aspekter: socialt., miljömässigt och självklart ekonomiskt, säger Owe Pettersson vd för Plantagon City Farm och Plantagons.

Därför satsar vi på högvärdiga produkter som vi kan ta ut ett förhållandevishögt pris för. I den ekonomiska kalkylen är utgångspunkten att utnyttja lokaler som fastighetsägaren inte ser som de mest kapitalgenererande som DN-källaren. Men i Plantagons kalkyl ingår att de kan påvisa att de också sänker till energikostnaderna i fastigheten. Inom kort ska den 600 kvadratmeter stora ytan att leverera 14 ton kryddor, örter och sallad på ett år eller cirka 40 kg per dag. Det är 70 procent av den totala kapaciteten.

Målet är också att odla microbeans, sallad som skördas tidigt och är förhållandevis näringsrika vilket gör att man kan ta ut ett högre pris. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme för att värma upp kontor i DN-skrapan.

– Vi kopierat solljus genom att installera artificiellt ljus i våra odlingar. Ljuset genererar värme som pumpas ned i fastighetens bergvärmesystem, vilket skapar ett mervärde för fastighetsägaren, förklarar Owe Pettersson.

Första leverans av första grönsaksnyheterna sker i mars från Marieberg. ICA Maxi Stormarknad Lindhagen är en av kunderna. Det är cirka 800 meter från skördeplatsen till butiken vilket gör att närodlat inte är några överord i sammanhanget.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.225