Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Som aviserat igår presenterar Foodhills och Findus i dag (tisdag) resultatet av de förhandlingar man hållit under den senaste tiden. Det står nu klart att Foodhills kommer att ta över Findus anläggning i Bjuv, med start 1 mars.

”Matens Silicon Valley”
Man berättar också att man kommer att göra anläggningen till vad man kallar "ett innovativt livsmedelscentrum", där fokus kommer att ligga på att producera hållbar mat.

– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson.

Ett femtiotal intresserade företag
I och med Foodhills övertagande kommer man att göra omfattande investeringar för att kunna göra realitet av visionen. Samtidigt kommer man att bjuda in fler aktörer som har liknande visioner som företaget.

– Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Målet är att bli ett internationellt föredöme, säger Bengt Persson.

I dag är man i samtal med ett femtiotal intresserade företag, och ett första företag är redan klart för inflytt i maj, rapporterar TT.

Dessutom kommer man till en början att samarbeta med tidigare ägaren inom forskning och utveckling, samt inom områden som cirkulära matkedjor och fryslager. Detta kan i framtiden också komma att utvecklas till ytterligare samarbeten, säger Findus Sveriges ordförande Peter Odemark i en kommentar.

Återställning av sysselsättningen
Foodhills har tidigare lagt en bedömning om att kunna skapa lika många jobb som försvann när Findus lade ner sin verksamhet på orten. Man beräknar att det sker inom de tre närmsta åren, efter att nya företag flyttar in efterhand.

Bakom den vision man nu målat upp ställer sig även Bjuvs kommun tillsammans med Region Skåne, som ser en framtida ökad sysselsättning i kommunen men också att planerna faller i linje med den svenska livsmedelsstrategin.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som närvarade vid tisdagens presskonferens, ser mycket positivt på nya ägarens etablering.

– Det är en nystart för Findusanläggningen och det är viktigt för Bjuv, det är viktigt för Skåne, men det är också viktigt för hela livsmedelssverige, säger Sven-Erik Bucht (S) till TT.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.188