Positivt för restaurangerna i november

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Störst uppgång för snabbmatsrestaurangerna i november, enligt Restaurangindex. Positivt skriver Visita men siffrorna ska tolkas med försiktighet.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 5,5 procent under november 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången hade snabbmatsrestauranger som ökade med 7,1 procent följt av kaféer och konditorier som ökade 6,9 procent samt lunch- och kvällsrestauranger vars ökning landade på 6,6 procent.

Utfallet för personalrestauranger blev dock negativt med en minskning om -3,1 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 9,1 procent i november, jämfört med samma månad föregående år. Prisnivån på restaurang sjönk med 0,2 procent mellan oktober och november, vilket kan ha bidragit till en positiv utveckling. Prisnivån ligger dock 3,2 procent högre i november i år jämfört med november i fjol.

Restaurangindex bygger på statistik framtagen av Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.

”Då restaurangföretagens optimism gällande efterfrågan har förstärks något de senaste månaderna tyder dock mycket på att det kan röra sig om ett positivt trendbrott. Vi befinner oss också i en stark konjunktur med god tillväxt i den privata tjänstesektorn”, skriver Visita i en kommentar.

Prisnivån på restaurang sjönk dessutom med 0,2 procent mellan oktober och november, vilket kan ha bidragit till en positiv utveckling. Prisnivån ligger dock 3,2 procent högre i november i år jämfört med november i fjol.

Restaurangföretagarnas förväntningar på framtiden är dock fortfarande relativt låga. 



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han öppnar hamburgerrestauranger

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Med italienskt i fokus

I slutet av januari öppnar Stureplansgruppen nytt i Vasastan i Stockholm.

Hybrid öppnar igen

Efter en kortare renovering öppnar Enskedekrogen igen.

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Nyhetsbrev

Ny kökschef till Riche och Teatergrillen

Han kliver på som kökschef för restaurangerna i Stockholm och kommer närmast från Aveqia Group.

Arkiv

Kaffeslatten är matsvinn

En kopp kaffe per person hälls ner i slasken varje dag.

E-handel för B2B halkar efter

Företagskunderna efterfrågar en ökad möjlighet till e-handel men partihandlarna släpar efter.

Minskar matsvinnet med öl

1

Vissa ska ha en fet smäll direkt

LEDARE Att vi stod så långt ifrån varandra. Vi människor.

Han öppnar i Uppsala

Melker Andersson öppnar restaurang i anrik kroglokal i centrala Uppsala.

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Från tarmrenseri till klubbscen

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Stockholmsbryggeri flyttar – och ökar

Ny vd till vodkatillverkare

Ny vd för Tak

Han är ny vd för restaurangen vid Brunkebergstorg.

Ny huvudägare i Bergfalk

RP Frukt blir Grönsakshallen

Intern omstrukturering för Martin och Servera-koncernen.

Positivt för restaurangerna i november

Störst uppgång för snabbmatsrestaurangerna i november, enligt Restaurangindex. Positivt skriver Visita men siffrorna ska tolkas med försiktighet.

Malmöhotell prisat

Frantzéns vd till bryggeri

Karma prisar Scandic

Med sunda mellanmål i fokus

Tre dagar om sparris

Här öppnar Beijing8

Coor för Svenskt Näringsliv

I vår öppnar Ciro

Mer sjömat på restaurangerna

Vin på Fotografiska

Smörpriset kommer att falla

De tävlar om guldko

Årets dryckesprofil korad

Sänd till en kollega

1.129