Prova ljuvlig saffranspizza

| Av Magnus Johansson | Tipsa redaktionen

R&S Restauranger och Storkök bjuder på ett recept på saffranspizza signerat Magnus Johansson.

Alla årstider har verkligen sin charm. Så ävendenna tid när trädgården är städad vitlöken i jorden, häcken är hyfsat ansad och man kan med gottsamvete tända en brasa och njuta av en god bok.

I slutet av oktober lägger jag alltid in min saffran mortlar den med råsocker och tillsätter renat brännvin och lite sockerlag och så får det mogna tills det är dags att baka med den, känns som det är starten på julens alla bak och njutningar.

Jag har även ett härligt recept på saffran där jag på sommaren alltid fyller min romkruka med goda kryddor och massor av bär samt rom och socker. Detta får sedan stå ända fram till advent eller jul och dra till sig massor av smak av kryddorna och romen sedan är det bara att njut

Saffranspizza med vaniljkräm och rommarinerade bär och riven vit choklad

Ingredienser vaniljkräm:

250 gr mjölk

1/2 vaniljstång

50 gr råsocker

60 gr äggula

20 gr maizena

5 gr smör

Gör så här:

Koka samman allt utom smöret till en fast och smidig kräm och tillsätt smöret på slutet och häll ut på ett bleck och låt svalna under plast i kylskåp.

Fördeg:

500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad

500 g (ca 8 dl) vetemjöl

40 g jäst

200 g (drygt 2 dl) strösocker

1 g saffran som fått dra i konjak eller vodka

Tillsätt detta efter första jäsningen

1 tsk salt

500 g (ca 8 dl) vetemjöl special

200 g smörrumstempererat, om det är osaltat öka mängden salt i receptet något

Gör så här:

Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i

köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i cirka 30 min.

Efter jäsning:

1. Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.

2. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.

3. Forma degen till runda bollar cirka 100 g/st

4. Kavlas ut degen tunna som pizzor.

5. Lägg på bakplåtspapper lika stora som en pizza och låt jäsa cirka en timme beroende på om ni har kallt degspad eller

rumsvarmt.

6. Spritsa på vaniljkräm på pizzan, grädda pizzorna i 270 grader varmluft i cirka 5-8 minuter, så de har gyllenbrun och vacker

färg.

7. Tag ut och lägg på till exempel rommarinerade bär, riv på lite vit choklad och toppa med glass som är gjord på sommarens

bästa bär.

8. Servera direkt och njut.

Med hopp om en härlig jul och vinter



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.137