De vill se mer rotfrukter i skolorna

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Rotfruktsleverantör skalar upp skolprojekt och satsar på fler temaveckor om klimatsmart mat i skolorna.

Aviko Norden, som levererar potatis och rotfrukter till storhushåll, restauranger och offentlig verksamhet, skalar upp projektet BFF- Best Food Forever- efter en lyckosam start hösten 2016. Sedan projektet initierades för att få skolor att servera nyttig och klimatsmart mat har åtta kommuner genomfört temaveckor. Nu hoppas företaget att 20 till 25 temaveckor ska hållas under det kommande året.

- Om alla skolor i Sverige på en och samma dag bytte ut hälften av nötfärsen i köttfärssåsen mot finhackade rotfrukter, sparar vi klimatgaser motsvarande som att köra en bil 209 varv runt jorden, säger Jörgen Johansson, vd på Aviko Norden i en kommentar.

Upplägget bygger på att man tillsammans med skolans kökspersonal har en workshop och provlagar recepten, och sedan genomför en temavecka, där de klimatsmarta, rotfruktsbaserade rätterna serveras i skolmatsalen.

I projektet samarbetar det Helsingborgsbaserade fleverantören med Kost & Näring, branschorganisationen för Sveriges kostchefer och med RISE, Research Institutes of Sweden, inom området klimatsmart mat.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.266