Inget kryphål för kryp som mat

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket säger nej till försäljning av insekter.

Livsmedelsverket meddelade idag att de står fast vid beslutet om försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. Beslutet kommer kort efter att Finland valt att tillåta hela insekter som livsmedel och bara fem dagar efter att en branschorganisation för insekter bildats i Sverige.

Läs också: Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EUs lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den nystartade organisationen Insektsföretagen är besvikna över beslutet.

– Vi är mycket förvånande naturligtvis över det här beslutet, vi anser att vi har haft en mycket produktiv dialog med livsmedelsverket. Och med anledning av att flera europeiska länder och framförallt andra nordiska länder tillåtit hela insekter är vi förvånande över att de nu gjort en sån här tolkning, säger Ellen Gellerbrant, talesperson för den nya organisationen Insektsföretagen till Fri Köpenskap.

Försäljning av insekter är formellt inte tillåtet inom EU men olika länder har valt att tolka lagen olika, vilket är ett av skälen till att Finland tillåtit insekter. Beroende på om insekter klassas som ”ny” mat eller inte utgör skillnaden för om de tillåts eller ej.

Läs också: Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

Ny lagstiftning från EU kommer nu från och med årsskiftet att förtydliga reglerna vilket innebär att ”kryphålet” kring insekter försvinner. Det innebär att i de länder som har tillåtit insekter kommer förbudet även att gälla i framtiden. Samtidigt som de företag som sålt insekter i de länderna får en frist fram tills 2019 – en frist som även insektsföretagare i Sverige hade hoppats på att uppnå men som nu alltså inte blir av.

– Jag har en haft en dialog med många av medlemsföretagen under dagen. Det här har varit avgörande för många om de skulle kunna stanna i Sverige överhuvudtaget. Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter.

För att kunna sälja insekter som mat kommer det fortsättningsvis att krävas en särskild ansökan till EU, en process som fått mycket kritik på grund av de höga kostnaderna som det innebär.

Livsmedelsverket säger att de vill ha en fortsatt dialog med insektsföretagen och stötta dem när den nya EU-förordningen träder i kraft och bjuder även in Insektsföretagen till ett nytt möte i januari.

– Det välkomnar vi givetvis, vi kommer inte kunna ha en dialog kring de frågor som varit viktiga för oss under hösten. Däremot kommer det att komma upp frågetecken om det nya regelverket och hur ansökningar kan göras på bästa sätt och där hoppas vi att Livsmedelsverket kan vara ett stöd för oss, säger Ellen Gellerbrant.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.129