Utmanande bransch med stark hierarki

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Krogbranschen präglas av ideal om att vara yrkesskicklig, serviceinriktad och ha en förmåga att klara snabba utmaningar men är samtidigt starkt hierarkisk.

Det framgår av en avhandling och en studie kartlagd av forskaren Lotte Wellton, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, om hur anställda arbetar inom den svenska krognäringen och vilka ideal som råder i branschen. Yrkesskicklighet, serviceinriktad och en förmåga att klara snabba utmaningar skattas högt men branschen präglas även av en stark hierarki.

Kartläggningen bygger på studiebesök i kök och matsalar hos mindre restauranger på Öland och i några av de större städerna i Sverige samt på intervjuer med ägare och chefer.

Hon menar att branschen är i mångt och mycket en omodern bransch i vissa avseenden med fokus på mästare och lärling och mer skulle vinnas på att utvärdera verksamheten och att planera på längre sikt då utbildningsgraden anses som låg. Slutsatsen är också att mer forskning om ledarskap och förhållanden i branschen och också särskilt kring beteenden och sexuella trakasserier. Avhandlingen läggs fram 15 december.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.304