Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

| Av Amanda Sundström | Tipsa redaktionen

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att återremittera Stureplanerna.

– Vi skickade tillbaka planerna till ritbordet. De har varit ganska omdiskuterade. Efter ganska långa diskussioner landade vi i att det behövs en omstart, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när Svenska Dagbladet når honom efter beslutet i torsdags.

Kort om projektet:

  • För två år sedan presenterar fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, planer på att riva stora delar av Sturegallerian-kvarteret för att bygga nytt.
  • Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet och garaget på Grev Turegatan är två fastigheter som ska rivas.
  • Ombyggnationen är planerad i två etapper om tre år vardera.

Kampanjen Stoppa Stureplanerna har pågått sedan i maj. Fler än 12 000 personer har skrivit till Stockholms stad för att hindra det som har beskrivit som Sveriges mest kritiserade byggprojekt någonsin.

– Vi som är engagerade i stadsbyggnadsfrågor måste vara fortsatt vaksamma och göra vårt bästa för att bevaka att beslut om rivningar och nybyggnation i Stockholm inte fattas i slutna rum utan insyn från medborgarna. 
Jag hoppas att man nu har en mer transparent process om man nu vill föra fram en ny detaljplan så att man involverar både näringsidkare och medborgare i större utsträckning, säger PG Nilsson som har frontat kampanjen i ett uttalande.

Han är grundare av restauranggruppen Svenska Brasserier med flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof som skulle ha påverkats av planerna. 

Om projektet ska återupptas igen krävs det en grundlig omarbetning av planerna, betonar Roger Mogert. Något som Charlotta Rosén, chef för projektet Sturekvarteret, är besviken över: 

– Vi har utvecklat det här förslaget tillsammans med staden, enligt stadens instruktioner. Men nu när det är valår så vågar man inte gå vidare utan gör det till en valfråga. Det vi får göra nu är att försöka förstå vad politikerna vill och om det finns justeringar som kan få ett bredare stöd, säger hon till Dagens Industri.

Hon fortsätter:

– Det enda som motståndarna vill är ju att rädda sina egna kommersiella intressen. Mitt ansvar är att hitta en lösning där projektet når sin fulla potential. Det här är ett av Stockholms viktigaste kvarter.

Mer om:Stureplan


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.202