Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

| Av Amanda Sundström | Tipsa redaktionen

Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att återremittera Stureplanerna.

– Vi skickade tillbaka planerna till ritbordet. De har varit ganska omdiskuterade. Efter ganska långa diskussioner landade vi i att det behövs en omstart, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) när Svenska Dagbladet når honom efter beslutet i torsdags.

Kort om projektet:

  • För två år sedan presenterar fastighetsägaren till Sturegallerian, Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA, planer på att riva stora delar av Sturegallerian-kvarteret för att bygga nytt.
  • Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet och garaget på Grev Turegatan är två fastigheter som ska rivas.
  • Ombyggnationen är planerad i två etapper om tre år vardera.

Kampanjen Stoppa Stureplanerna har pågått sedan i maj. Fler än 12 000 personer har skrivit till Stockholms stad för att hindra det som har beskrivit som Sveriges mest kritiserade byggprojekt någonsin.

– Vi som är engagerade i stadsbyggnadsfrågor måste vara fortsatt vaksamma och göra vårt bästa för att bevaka att beslut om rivningar och nybyggnation i Stockholm inte fattas i slutna rum utan insyn från medborgarna. 
Jag hoppas att man nu har en mer transparent process om man nu vill föra fram en ny detaljplan så att man involverar både näringsidkare och medborgare i större utsträckning, säger PG Nilsson som har frontat kampanjen i ett uttalande.

Han är grundare av restauranggruppen Svenska Brasserier med flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof som skulle ha påverkats av planerna. 

Om projektet ska återupptas igen krävs det en grundlig omarbetning av planerna, betonar Roger Mogert. Något som Charlotta Rosén, chef för projektet Sturekvarteret, är besviken över: 

– Vi har utvecklat det här förslaget tillsammans med staden, enligt stadens instruktioner. Men nu när det är valår så vågar man inte gå vidare utan gör det till en valfråga. Det vi får göra nu är att försöka förstå vad politikerna vill och om det finns justeringar som kan få ett bredare stöd, säger hon till Dagens Industri.

Hon fortsätter:

– Det enda som motståndarna vill är ju att rädda sina egna kommersiella intressen. Mitt ansvar är att hitta en lösning där projektet når sin fulla potential. Det här är ett av Stockholms viktigaste kvarter.

Mer om:Stureplan


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.114