Snabbt uppåt

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Försäljningsökning för snabbmat och trögare för personalrestauranger och kaféer, enligt Restaurangindex för september månad från SCB.

Försäljningsutvecklingen mätt i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,5 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen med 1,9 procent under månaden.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under månaden och mest ökade försäljningen inom snabbmatsrestauranger med 3,5 procent och nöjesrestauranger, pubar, barer som ökade med 3,4 procent under månaden.

Lägst utfall hade personalrestauranger med en försäljningsminskning om 6,5 procent och kaféer och konditorier vars försäljning minskade med 6,3 procent. 

Hittills i år, januari till september, har omsättningstillväxten i volym ökat med 2,1 procent jämfört med motsvarande period 2016 vilket är den lägsta tillväxten under perioden sedan 2010.

” I ett historiskt perspektiv ligger utvecklingen under perioden januari - september nära den genomsnittliga tillväxten i restaurangbranschen under 2000-talet. Man bör ha i åtanke att omsättningstillväxten varit stark många år i rad och att den tillväxt vi nu ser sker från en hög nivå” kommenterar Visita och Dlf siffrorna i rapporten.

En förklaring till den något dämpade omsättningstillväxten kan vara att prisnivån på restaurangtjänster ökat snabbt under året vilket beror främst på ökade kostnader för restaurangföretagen.
Den högsta utvecklingen hittills under 2017 har kategorin nöjesrestauranger, pubar och barer haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori har varit 4,6 procent hittills i år. Personalrestauranger är den kategori som har den svagaste utvecklingen under 2017, med en minskning om 6,2 procent.

Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Nyhetsbrev

Myllymäki till Stadsparken

Arkiv

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Sänd till en kollega

0.146