De värnar napolitansk pizza

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Giro Pizzeria i Stockholm blir sista anhalt för kampanj om att napolitansk pizza ska hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv.

Sedan hashtaggen #PizzaUnesco, en kampanj för att hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan startades harra två miljoner underskrifter från över 90 länder samlats in.

I december tas beslutet om hantverket bakom den napolitanska pizzan förtjänar en plats på kulturarvslistan. Initiativtagare till kampanjen är Italiens före detta miljö- och agrikultur minister Alfonso Pecoraro Scani som 20 november besöker Giro Pizzeria i Stockholm. Under kvällens samlas namnunderskrifter in för att stötta kampanjen som också skapats för att tvätta bort pizzans rykte som skräpmat.

Hantverket bakom den napolitanska pizzan är en kontrast till globaliseringen och de multinationella matföretagens produkter. Vårt mål är att bevara och skydda pizza som konst och hantverk, säger Alfonso Pecoraro Scanio.

Idag finns bland annat medelhavsmaten och den argentinska tangon på listan.

Enligt experter erkänns napolitansk pizza enligt följande kriterier:

  • Ett hantverk vars deg görs med vatten, fint mjöl, salt och jäst

  • Bollen ska öppnas med en speciell teknik, bara med händerna

  • Produkterna ska helst vara från Campania regionen: mozzarella, tomater, basilika, olivolja

  • Pizzorna bakas i 60-90 sekunder i 450-480 grader

  • Pizzan ska vara rund, diameter 35 centimeter, med tjocka kanter och en mjuk botten av max 4 millimeter



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.22