Svensk vinnare i ung kocktävling

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Han kammade hem segern i S.Pellegrino Young Chef 2018 i Skandinavien och Baltikum och ska representera Sverige och regionen i finalen i Milano i juni.

Svenske Anton Husa, som till vardags arbetar på Upper House Dining i Göteborg,är skandinavisk och baltisk regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.

Semifinalen avgjordes på Aveqia i Stockholm på onsdagskvällen och Anton Husa korades som regionsvinnare under en efterföljande galamiddag på Fotografiska.Nu ska han representera Sverige i finalen i  för unga kockar somäger rum  i Milano i juni 2018. Tio kockar, som inte är 30 år fyllda och har minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock, deltog i tävlingen som är en av totalt 21 regiontävlingar där  210 kockar deltar.

- Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta I kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i S.Pellegrino Awards är en otrolig ära, säger Anton Husa i en kommentar.

Anton Husa tävlade med rätten ”torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.

I juryn satt Tom Sjöstedt som svensk representant, Nikolaj Skadborg från Danmark, James Maxwell-Stewart från Norge, Henri Alen från Finland, Janis Zvirbulis från Lettland, Egidijus Lapinskas från Litauen och Andrus Laaniste från Estland. Tävlingsbidragen bedömdes efter”fem gyllene regler” vilka är: Ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.

Anton Husas mentor för att ta fram tävlingsformen inför finalen i Milano blir blir finske kocken Henri Alen med en bakgrund hos Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.165