Han är bäst i Norden på vin

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Nordens bästa sommelier heter Fredrik Lindfors och är chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm. På andra plats kom Norge och tredje platsen gick till Danmark.

Glädjen är stor i det svenska laget sedan Fredrik Lindfors tog hem segern The Best Sommelier of Nordics 2017, Nordiska Sommeliermästerskapen. Sist Sverige stod högst på pallen i dessa sammanhang var 2014 när Beatrice Bécher vann. 

Fredrik Lindfors var med  i denna nordiska kampen för andra gången, förra årets kom han tvåa.

I finalen var också Norge som representerades av  Henrik Dahl Jahnsen, en sommelier med gedigentävlingserfarenhet. Dahl Jahnsen blev tvåa i NM och var bland annat i semifinal i i VM i Argentina 2016 och tävlade för Norge i EM tidigare i våras. Trean Rasmus Marquart, restaurangchef på MashPenthouse är relativt ny i internationella sommeliertävlingar.

-- Henrik Dahl Jahnsen som jag tänkte var den tuffaste motståndaren, säger en glad mentrött Fredrik Lindfors i telefonen på väg hem från Helsingfors på tisdagsmorgonen. -- Jag jobbade jämnt och konsistent, finalen var mycket teknisk, med korta moment där detgällde att vara effektiv i tid.

Sedan Fredik Lindfors blev Svensk Mästare i Sommellerie i våras har han mest tränat genom att plugga teori. Genom att han är Sveriges kandidat till VM i Antwerpen 2019 och EM 2020 ingår han i SWESOM, det Svenska Sommelierlandslaget och har tillgång till träning med Sören Polonius som guidat två svenska sommelierer till seger i VM. Först Andreas Larsson 2007 och sedan Arvid Rosengren 2016. Han har också tränat Robert Andersson kom till semifinal både i VM 2016 och EM 2017. Polonius förmåga att förädla talanger väcker respekt över hela världen.

De två svenska mästerskapstitlarna har Fredrik Lindfors tränat sig fram till på egen hand.

– Det är skönt med ett annat öga som analyserar, det blir mer effektivt när någonutomstående ser hur man jobbar och det blir mer effektiv träning, säger Fredrik Lindfors.

Med segern i NM har Fredrik Lindfors dokumenterat att han är att räkna med framöver. På frågan om han börja känna vissa förväntningar svarar han lett fnissande jovisst. Nu komma vi att träna lite mer frekvent, jag kommer att gästtävla i internationella tävlingar och försöka resa och studera, säger Fredrik Lindfors innan han kliver på planet hem, där han ska vila någon dag innan plikten kallar på jobbet somchefssommelier på Grand Hôtel.

Övriga tävlande i Helsingfors var Ástþór Sigurvinsson och Harpa Dröfn Blængsdótti. 



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.125