Ny plan för Sturegallerian

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

De ombyggnadsplaner för Sturegallerian som presenterades tidigare gav många stockholmare skrämselhicka. En rejält reviderad plan har nu presenterats.

Den 21 september beslutade stadsbyggnadsnämnden i Stockholm att bordlägga beslutet om den nuvarande detaljplanen. En av anledningarna är att det finns frågor kring fastighetsägaren ADIAs planer som man önskar tydligare svar på.

Dagenshandel.se har träffat  Stureprojektets ansvariga projektledare, Charlotta Rosén på TAM Group för en rundvandring i Sturegallerian och en orientering om hur projektet är tänkt.

VI träffas i den lilla lokal som brukar användas för pop-up-butiker. Där står en modell över projektet och där finns bilder på hur Sturegallerian kommer att te sig i färdigt skick.

Charlotta Rosén står regelbundet i lokalen och hon har bemött många stockholmares undringar:

– Nej, Sturebadet ska inte rivas. Nej vi ska inte bygga ett Mall of Scandinavia, inte stänga i 7 år, inte blockera Stureplan med byggbråte, och inte släcka ner Stockholms nattliv, säger hon med en tydlig känga åt dem som drivit den intensiva kampanjen Stoppa Stureplanerna.

För lite handel

Hon betonar hon att projektet syftar till att lyfta fram kvarterets unika kvaliteter, som i dag är dolda, eftersom det gjorts en rad småingrepp.

–Problemet med Sturegallerian i dag är att här inte finns tillräckligt mycket handel. Det saknas ankarlägen för handel inne i gallerian och de mindre butiker som finns här har det tufft, eftersom det inte kommer tillräckligt med besökare för att handla. Restaurangerna går bra, men i övrigt har Sturegallerian blivit en genväg. Fokus har flyttat till Biblioteksstan, men de som shoppar tar sig inte över Stureplan. Något måste göras för att få Sturegallerian att hänga ihop med resten av centrala staden, säger hon.

Vi tar en rundvandring. Förbi en vacker stenfasad, det gamla Freys hyrverk, en byggnad som enligt tidigare plan skulle rivas. Nu ska den bevaras. Restaurang Tures som ligger på den gamla gården mellan Grevturegatan 9 och 11 ska flyttas, taket ska tas bort, och platsen ska åter bli ett utomhustorg. Fasaderna kommer åter att synas och i husen kommer en del lägenheter att byggas.

Marmorhallarna återställs

Ombyggnaden ska börja i den södra delen.Parkeringshuset mot Grev Turegatan ska rivas. Vi går in genom en ganska diskret port bredvid. Kommer in i en gång som leder till de förr så praktfulla Marmorhallarna. I dag skyms himlen ovanför de vackra gamla fasaderna av ett plasttak, en stor del av ytan upptas av en växthusliknande utbyggnad i plast och en gång mot Stureplan har skapats genom att placera gipsskivor med fejkad marmorering mellan de äkta gröna marmorpelarna.

Här är det tänkt att plasttaket ska ersättas med glas så att dagsljuset flödar in, en mezzaninvåning ska tas bort, och en ny tunnelbaneuppgång ska leda upp till Marmorhallarna så det blir lätt att gå in i Sturegallerian.

– De ursprungliga valven ska öppnas, gårdsfasaderna återställas och här ska bli mer utrymme för handel, säger Charlotta Rosén.

Sturebadet, som i dag har en diskret ingång kommer att få en vit marmorfasad.

Sammanfattningsvis säger hon att de låga taken i gångarna kommer att tas bort så att det gamla stenstadskvarteret åter får rymd och naturligt ljus. Dessutom kommer antalet butiker att öka, liksom antalet kontorsarbetsplatser, något som kommer att göra att fler människor vistas i Sturegallerian varje dag. Ombyggnaden kommer att ske i två etapper och kräva en del omflyttningar, men det kommer att vara öppet under hela byggtiden.

–Vi vill återge de gamla husen sin värdighet, och till hjälp har vi antikvarisk expertis och en handfull skickliga arkitekter. Vi vill också få en bättre balans mellan dags-och nattliv, säger hon.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.114