Kockduell ska locka fler till yrket

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Han är eldsjäl bakom mattävling för högstadieelever som ska locka fler att välja restaurangprogrammet på gymnasiet.

I veckan äger första tävlingen rum på Almby Skola i Örebro.Tävlingen sker i nära samarbete mellan näringslivet och offentlig sektor och en av eldsjälarna bakom Kockduellen är Örebrokrögaren Roger Hjälm, som fick inspiration från en lokal tävling som arrangerades i fjol i Falun. Med på tåget har han fått Örebro kommun och andra restauranger samt branschorganisationen Visita.

Enligt uppgift saknas i dag omkring 5 000 restaurangkockar i Sverige och gymnasiets restaurang- och livsmedelslinjer har många gånger för få elever.

 Tävlingen, som genomförs i tre steg, arrangeras inom ramen för hemkunskapen i högstadiet med lag om två till tre elver. De får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter.

Resultatet bedöms av en jury med erfarna kockar från några av restaurangerna bakom initiativet samt lärare. Vinnarna från skoltävlingen går vidare till en stadsfinal och möts därefter i en riksfinal på Restaurangakademien i Stockholm.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.142