Finalisterna i Årets Arbetsplats 2017 utsedda

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Här är företagen som tävlar om krogföretagens nya superpris.

Finalisterna i det nyinstiftade priset Årets Arbetsplats 2017 är:

Mat- och dryckesavdelningen på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Hantverket Mat&Bar i Stockholm

Sigtunahöjden Hotell & Konferens AB i Sigtuna

Priset delas ut under Restauranggalan som arrangeras för tionde gången och äger rum på Cirkus i Stockholm 16 oktober och tidningen R&S och Jonas Sundin och Lars Larssson, Majola Restaurangkonsult, är initiativtagare till studien och priset.

– Det finns massor av otillsatta tjänster i branschen. Det finns massor av människor som älskar yrkeslivet på krogen, men personalomsättningen är trots det hög. Vi frågade oss varför ekvationen inte går ihop och började jakten på de bästa arbetsplatserna på landets restauranger, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör på branschtidningen RS Restauranger & Storkök.

Till grund för det nya priset ligger en unik nationell studie som tagits fram av tidningen R&S tillsammans med bemanningsföretaget Majola. Den nationella studien är baserad på frivilliga enkätundersökningar där 250 restaurangföretag i Sverige deltagit.

Studien har genomförts i flera steg; från undersökning med frågor om arbetsmiljö, ledarskap och företagskultur till djuplodande enkät bland medarbetarna på arbetsplatsen. Utifrån resultatet av enkäten har en bedömning och analys genomfört. De tre finalföretagen har rankats högst och utmärkt sig inom arbetsvillkor, ledarskap och företagskultur.

Nu ska juryn besöka de tre nominerade arbetsplatserna för att samla in kompletterande uppgifter både genom bokade möten och ”mystery guest”-besök.

Informationen från de avslutande besöken kommer sedan att analyseras för att utse en vinnare.

– Det handlar inte bara om att utse en vinnare utan också om att beskriva vad som skapar bra arbetsplatser och visa på de goda arbetsgivarnas strategier. Vi gör detta för att gå till botten med rekryteringsproblematiken, visa på de goda förebilderna och därmed ge konkreta exempel på vad man faktiskt kan göra för att lyckas rekrytera och behålla personal. God företagskultur ger bättre gästupplevelser och ökad lönsamhet, säger Lars Larsson, Majola.

Enkäten, som psykologer på Konsultföretaget Wildfire upprättat, är genomförd av Quicksearch och svaren är anonyma. En sammanfattning av den nationella studien presenteras i en rapport i samband med utdelningen av priset Årets Arbetsplats.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.136