Linköpingskock årets ekokock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

I fredags möttes fyra ekokockar från KRAV-certifierade restauranger och han gick segrande ur striden.

Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping korades i fredags till Årets Ekokock  vid matmässan MAT 2017 i Växjö.

– Det känns fantastiskt. Jag har alltid varit intresserad av att laga mat med ett hållbarhetstänk. På Stångs är vi KRAV-certifierande och satsar stenhårt på lokala leverantörer och producenter. Det känns väldigt bra att vinna det här priset, både för mig och för restaurangen, säger Jonas Alvin i en kommentar

Tävlingen går ut på att kockarna under två timmar ska laga en modern restaurangrätt med fokus på rotfrukter från en lokal KRAV-bonde och därtill använda ekologisk mjölkprodukt från Arla. Jonas Alvins vinnarrätt bestod av rostade gulbetor serverade med gulbetskräm, blåmusslor, puffat bovete, picklad rättika och stekt sallad.

Tävlingen Årets Ekokock ägde rum för fjärde året i rad av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. Totalt finns fler än 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.

Certifieringen sker på tre olika nivåer med hjälp av en stjärnor där 1 stjärna mostvarar minst 25 procent godkända livsmedel eller 15 godkända produkter, 2 stjärnor visar minst 50 procent godkända livsmedel och 3 stjärnor mostvarar minst 90 procent godkända livsmedel.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De öppnar på centralstationen

Utmanande bransch med stark hierarki

Högt näringsvärde i syrsan

Bohuslänshotell kan vinna gourmetpris

Folkhälsopris till matappar

Myllimäki samarbetar med Finnair

Kocken och flygbolaget i menysamarbete för långdistanslinjer.

Nyhetsbrev

Växjörestaurang öppnar ny bar

Arkiv

De är överens om etableringsjobb

Facket och arbetsgivarorganisation ense om modell för etableringsjobb.

Vem ska driva Fejan?

Stockholmshotell prisat

Studentrabatt på nya Noma

Nya Noma, som slår upp portarna på Refshaleøen, Köpenhamn, välkomnar studenter med rabatterat menypris.

Sopköket öppnar i Söderhallarna

Hett att gå på krogen på julafton

Det blir allt mer populärt att skippa julstöket hemma och istället gå på krogen på julafton.

Eldsjäl prisades på Nordens största Ekomässa

Priset – största hindret för ekovaror

Han är Årets Hållbarhetskock

Gubbhyllan, Restaurang Biologi och Strömmas traktör är Årets Hållbarhetskock.

Rasta förvärvar Gastropub

Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Hon gör årets macka

Brunchkoncept på At Six

Så kan Gröna Lund utvecklas

Fler restauranger och kaféer ska rymmas i nya Kvarteret Skeppholmsviken.

Saffransfestival i Vasastan

Södermalmskrog gästar Brillo

Sju matbloggare prisade

Producent fick Gyllene Glaset

Efter app kokbok

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

Om Gyldene Freden

Slutar med sugrör – för miljön

Han vann Kockarnas Kamp

Pris till Lärjeåns Kök & Trädgårdar

Konkurserna fortsätter öka

Bryggeri för klimatet och mot Trump

Tillförordnad vd blir ordinarie

Han är Årets Fjällkock

För grönare julbord

Sänd till en kollega

0.162