Nya rön om stevia

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Stevia ska betecknas som helt naturlig, enligt en nyligen publicerade studie.

De söta ämnena steviolglykosider som utvinns från steviaplantan modifieras inte under extraktionsprocessen vilket gör att steviaextrakt ska betecknas som en helt naturlig ingrediens, enligt en studie publicerad i The International Journal of Food Science and Technology.

De här resultaten är viktiga då naturligheten ibland blir ifrågasatt på grund av reningsprocessen som steviaextrakt genomgår. Ingen av de nio olika steviolglykosiderna som extraherades från steviaplantan förändrades under processen, vilket stödjer bevisningen för att sötningsämnet stevia är helt naturligt, säger Dr. Ursula Wölwer-Rieck, Department of Nutritional and Food Sciences vid Bonns universitet i en kommentar.

Steviaextrakt är godkänd som ingrediens i 150 länder. Sedan 2008 har 10 000 stevia produkter lanserats världen över och i fjol lanserades nära 3000 produkter, många inom dryckeskategorin.





Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De öppnar på centralstationen

Utmanande bransch med stark hierarki

Högt näringsvärde i syrsan

Bohuslänshotell kan vinna gourmetpris

Folkhälsopris till matappar

Myllimäki samarbetar med Finnair

Kocken och flygbolaget i menysamarbete för långdistanslinjer.

Nyhetsbrev

Växjörestaurang öppnar ny bar

Arkiv

De är överens om etableringsjobb

Facket och arbetsgivarorganisation ense om modell för etableringsjobb.

Vem ska driva Fejan?

Stockholmshotell prisat

Studentrabatt på nya Noma

Nya Noma, som slår upp portarna på Refshaleøen, Köpenhamn, välkomnar studenter med rabatterat menypris.

Sopköket öppnar i Söderhallarna

Hett att gå på krogen på julafton

Det blir allt mer populärt att skippa julstöket hemma och istället gå på krogen på julafton.

Eldsjäl prisades på Nordens största Ekomässa

Priset – största hindret för ekovaror

Han är Årets Hållbarhetskock

Gubbhyllan, Restaurang Biologi och Strömmas traktör är Årets Hållbarhetskock.

Rasta förvärvar Gastropub

Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Hon gör årets macka

Brunchkoncept på At Six

Så kan Gröna Lund utvecklas

Fler restauranger och kaféer ska rymmas i nya Kvarteret Skeppholmsviken.

Saffransfestival i Vasastan

Södermalmskrog gästar Brillo

Sju matbloggare prisade

Producent fick Gyllene Glaset

Efter app kokbok

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

Om Gyldene Freden

Slutar med sugrör – för miljön

Han vann Kockarnas Kamp

Pris till Lärjeåns Kök & Trädgårdar

Konkurserna fortsätter öka

Bryggeri för klimatet och mot Trump

Tillförordnad vd blir ordinarie

Han är Årets Fjällkock

För grönare julbord

Sänd till en kollega

0.123