Bäst-före-datum kan komma att bestämmas i realtid

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Ny teknik kan möjliggöra för kraftigt förlängd hållbarhet på livsmedel.

I projektet Dynahmat har emballage inom livsmedelsindustrin försett med temperatursensorer innan distribution till lager och butik. På så vis kan temperaturen kontrolleras under hela livsmedelskedjan, det skriver ATL.

Eftersom dagens bäst-före-datum utgår från stora marginaler för att kunna säkra kvalitet och säkerhet är det idag mycket mat som går till spillo helt i onödan.

– Vi kommer ofta fram till att det är 50-80 dagar kvar i hållbarhet när varan är framme i butik. Tittar man på förpackningen kanske det står 15 dagar. Så det finns möjlighet att behålla varan i butik, sälja och äta den senare och minska matsvinnet, säger delprojektledare Olle Hydbom till ATL.

Tekniken baseras bland annat på trådlösa termometrar som skickar data till en databas som genom beräkningsmodeller bestämmer bäst-före-datum.

Men även om tekniken visar sig användbar kommer det att krävas ändring i lagstiftningen innan systemet kan användas i hela kedjan, i nuvarande form är det bara producenter som får datummärka livsmedel.

Mer om:Dynahmat


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De öppnar på centralstationen

Utmanande bransch med stark hierarki

Högt näringsvärde i syrsan

Bohuslänshotell kan vinna gourmetpris

Folkhälsopris till matappar

Myllimäki samarbetar med Finnair

Kocken och flygbolaget i menysamarbete för långdistanslinjer.

Nyhetsbrev

Växjörestaurang öppnar ny bar

Arkiv

De är överens om etableringsjobb

Facket och arbetsgivarorganisation ense om modell för etableringsjobb.

Vem ska driva Fejan?

Stockholmshotell prisat

Studentrabatt på nya Noma

Nya Noma, som slår upp portarna på Refshaleøen, Köpenhamn, välkomnar studenter med rabatterat menypris.

Sopköket öppnar i Söderhallarna

Hett att gå på krogen på julafton

Det blir allt mer populärt att skippa julstöket hemma och istället gå på krogen på julafton.

Eldsjäl prisades på Nordens största Ekomässa

Priset – största hindret för ekovaror

Han är Årets Hållbarhetskock

Gubbhyllan, Restaurang Biologi och Strömmas traktör är Årets Hållbarhetskock.

Rasta förvärvar Gastropub

Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Hon gör årets macka

Brunchkoncept på At Six

Så kan Gröna Lund utvecklas

Fler restauranger och kaféer ska rymmas i nya Kvarteret Skeppholmsviken.

Saffransfestival i Vasastan

Södermalmskrog gästar Brillo

Sju matbloggare prisade

Producent fick Gyllene Glaset

Efter app kokbok

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

Om Gyldene Freden

Slutar med sugrör – för miljön

Han vann Kockarnas Kamp

Pris till Lärjeåns Kök & Trädgårdar

Konkurserna fortsätter öka

Bryggeri för klimatet och mot Trump

Tillförordnad vd blir ordinarie

Han är Årets Fjällkock

För grönare julbord

Sänd till en kollega

0.15