Tusentals förbjudna ägg eftersöks i Göteborg

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

De nederländska äggen som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts till flera restauranger i Göteborgstrakten. Samtidigt meddelar även Storbritannien och Frankrike om fynd.

Hittills har flera miljoner ägg med rester av det giftiga och, inom livsmedelsindustrin förbjudna, bekämpningsmedlet fipronil återkallats i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och Sverige.

En leverans av de nederländska äggen till en grossist i Göteborg stoppades i fredags, innan de hann gå vidare till de beställande restaurangerna. Men enligt P4 Göteborg mottog grossisten veckan innan en lika stor leverans ägg – 5 500 stycken – från samma leverantör, som sedan sålts vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås.

Nu pågår arbetet med att hitta äggen och stoppa försäljningen. Göteborgsgrossisten är hittills den enda som tagit emot ägg i riskzonen, enligt den information som Livsmedelsverket i nuläget har.

Hur länge grossisten köpt ägg från samma leverantör är inte helt fastställt av miljöförvaltningen i Göteborg.

– Jag vet inte exakt om det varit en leverantör hela tiden eller om den kommit till under senare tid. Men den senaste månaden vet jag att det kommit ägg från den här leverantören, säger Bernadette Weber, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, enligt P4 Göteborg.

Livsmedelsverket har tidigare gått ut med meddelandet om att de halter som uppmätts i de stoppade äggen inte är såpass höga att det förekommer hälsorisk.

Ägg med rester av fipronil har nu även hittats i både Storbritannien och Frankrike, skriver SVT Nyheter. I Frankrike består fyndet av 13 partier ägg i två matfabriker. I Storbritannien rör det sig om en mycket liten mängd, men landets livsmedelsverk har nu hastigt satt igång en utredning.

Uppdatering
Äggen som eftersöktes har nu spårats, rapporterar TT. Enligt miljöförvaltningen har de 5 500 äggen från Nederländerna spårats till de beställande restaurangerna. De som inte redan ätits upp ska nu kasseras.

– Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber till TT.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.108