Tusentals förbjudna ägg eftersöks i Göteborg

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

De nederländska äggen som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts till flera restauranger i Göteborgstrakten. Samtidigt meddelar även Storbritannien och Frankrike om fynd.

Hittills har flera miljoner ägg med rester av det giftiga och, inom livsmedelsindustrin förbjudna, bekämpningsmedlet fipronil återkallats i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och Sverige.

En leverans av de nederländska äggen till en grossist i Göteborg stoppades i fredags, innan de hann gå vidare till de beställande restaurangerna. Men enligt P4 Göteborg mottog grossisten veckan innan en lika stor leverans ägg – 5 500 stycken – från samma leverantör, som sedan sålts vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås.

Nu pågår arbetet med att hitta äggen och stoppa försäljningen. Göteborgsgrossisten är hittills den enda som tagit emot ägg i riskzonen, enligt den information som Livsmedelsverket i nuläget har.

Hur länge grossisten köpt ägg från samma leverantör är inte helt fastställt av miljöförvaltningen i Göteborg.

– Jag vet inte exakt om det varit en leverantör hela tiden eller om den kommit till under senare tid. Men den senaste månaden vet jag att det kommit ägg från den här leverantören, säger Bernadette Weber, enhetschef på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, enligt P4 Göteborg.

Livsmedelsverket har tidigare gått ut med meddelandet om att de halter som uppmätts i de stoppade äggen inte är såpass höga att det förekommer hälsorisk.

Ägg med rester av fipronil har nu även hittats i både Storbritannien och Frankrike, skriver SVT Nyheter. I Frankrike består fyndet av 13 partier ägg i två matfabriker. I Storbritannien rör det sig om en mycket liten mängd, men landets livsmedelsverk har nu hastigt satt igång en utredning.

Uppdatering
Äggen som eftersöktes har nu spårats, rapporterar TT. Enligt miljöförvaltningen har de 5 500 äggen från Nederländerna spårats till de beställande restaurangerna. De som inte redan ätits upp ska nu kasseras.

– Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber till TT.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.148