Svensk kyckling platsar i skol-restaurangen

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Under årets Almedalsvecka presenterade Svensk Fågel en undersökning om svensk kyckling-konsumtion.

.

– Det finns en stark vilja hos svenska konsumenter att äta svensk kyckling, säger Svensk Fågels vd Maria Donis.

I Svensk Fågels intervjuundersökning svarade 80 procent av de tillfrågade att de helst vill äta svensk kyckling.

Men det är kanske lättare sagt än gjort. Bland de 40 svenska kommuner som tillfrågades svarade bara 10 att de alltid använder svensk kycklingråvara. Mer än hälften uppgav att de fann det svårt att få till upphandling av svensk kyckling, eftersom de menar att det är svårt att få en sådan upphandling att stämma med kriterierna, och att det också är svårt att följa upp att kriterier följs.

Ofta köper man in kyckling från Danmark, Tyskland, Thailand eller Lettland i stället.

Kommunerna uppgav också att anledningen till att de vill köpa svenskt är att de anser att Sverige har bättre djurhållning och slaktmetoder, och att man i Sverige använder betydligt mindre antibiotika än i andra länder.

Även snabbmatsrestaurangerna har undersökts. Där uppger många att de huvudsakligen serverar utländsk kyckling.

Den kända matvisionären Maria Masoomi, har tittat på hur familjerna i Sverige äter. Hon har funnit att många har ett matintresse, men att matlagningskunskaperna är låga och att familjer med små barn har en ganska enahanda matsedel med 5-6 olika rätter. Men många föräldrar trycker ändå på för att skolan ska servera högkvalitativ gärna ekologisk mat.

Bättre skolmat

Forskaren Marie Lange, som undersökt vilka kunskaper som skolan förmedlar till barn kring matlagning, livsmedelshygien och och råvaruanvändning känner igen frustrationen att det verkar svårt att köpa svenskt.

För den som stannade kvar på ett av dagens senare seminarier fanns dock tröst att hämta: Anita Broddessen, som i många år var kostchef i Klippans kommun i Skåne, kan sägas vara den person som lyfte skolmatsfrågan i Sverige, när hon under tidigt nittiotal började arbeta för näringsriktig mat i skolan.

På ett semiarium anordnat av grossistföretaget Everfresh, framhöll hon att pris inte alls måste vara främsta kriteriet vid upphandling. Det finns stora möjligheter att välja svenska, närproducerade och högkvalitativa råvaror, exempelvis kyckling.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.114