Svensk kyckling platsar i skol-restaurangen

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Under årets Almedalsvecka presenterade Svensk Fågel en undersökning om svensk kyckling-konsumtion.

.

– Det finns en stark vilja hos svenska konsumenter att äta svensk kyckling, säger Svensk Fågels vd Maria Donis.

I Svensk Fågels intervjuundersökning svarade 80 procent av de tillfrågade att de helst vill äta svensk kyckling.

Men det är kanske lättare sagt än gjort. Bland de 40 svenska kommuner som tillfrågades svarade bara 10 att de alltid använder svensk kycklingråvara. Mer än hälften uppgav att de fann det svårt att få till upphandling av svensk kyckling, eftersom de menar att det är svårt att få en sådan upphandling att stämma med kriterierna, och att det också är svårt att följa upp att kriterier följs.

Ofta köper man in kyckling från Danmark, Tyskland, Thailand eller Lettland i stället.

Kommunerna uppgav också att anledningen till att de vill köpa svenskt är att de anser att Sverige har bättre djurhållning och slaktmetoder, och att man i Sverige använder betydligt mindre antibiotika än i andra länder.

Även snabbmatsrestaurangerna har undersökts. Där uppger många att de huvudsakligen serverar utländsk kyckling.

Den kända matvisionären Maria Masoomi, har tittat på hur familjerna i Sverige äter. Hon har funnit att många har ett matintresse, men att matlagningskunskaperna är låga och att familjer med små barn har en ganska enahanda matsedel med 5-6 olika rätter. Men många föräldrar trycker ändå på för att skolan ska servera högkvalitativ gärna ekologisk mat.

Bättre skolmat

Forskaren Marie Lange, som undersökt vilka kunskaper som skolan förmedlar till barn kring matlagning, livsmedelshygien och och råvaruanvändning känner igen frustrationen att det verkar svårt att köpa svenskt.

För den som stannade kvar på ett av dagens senare seminarier fanns dock tröst att hämta: Anita Broddessen, som i många år var kostchef i Klippans kommun i Skåne, kan sägas vara den person som lyfte skolmatsfrågan i Sverige, när hon under tidigt nittiotal började arbeta för näringsriktig mat i skolan.

På ett semiarium anordnat av grossistföretaget Everfresh, framhöll hon att pris inte alls måste vara främsta kriteriet vid upphandling. Det finns stora möjligheter att välja svenska, närproducerade och högkvalitativa råvaror, exempelvis kyckling.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Nyhetsbrev

Myllymäki till Stadsparken

Arkiv

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Sänd till en kollega

0.161