Slakteriet sålde olagligt hästkött

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Svenskt slakteri förfalskade stämplar och sålde olagligt kött.

Livsmedelsverket har med omedelbar verkan stängt ner ett västsvenskt slakteri efter att det vid ett stickprov förra veckan framkom en rad oegentligheter, det skriver ATL.

Det visades sig att slakteriet har sålt mer kött än vad vad som besiktats.

– Slakteriet har levererat fler hästar än vad vi har besiktat. Jag vill lyfta fram Livsmedelverkets personal som granskade journalerna och reagerade när siffrorna inte stämde. Det var ett riktigt detektivarbete, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland, till ATL.

Som en del av fusket har slakteriet även förfalskat stämplar för att efterlikna Livsmedelsverkets egna.

– Jag är förvånad att företaget har fuskat så medvetet. Vi vet inte exakt hur omfattande fusket är eller hur länge det har pågått. Det kan röra sig om ett tiotal slaktkroppar, men det kan också vara fler, säger Karin Cerenius till ATL.

Hästköttet har sålts vidare för användning av korvtillverkning och nu måste närmare tre ton korv återkallas från butikshyllorna. Gustafskorv fick i måndags besök av Livsmedelsverket eftersom de använt sig av kött från slakteriet.

– Luften gick ur mig när jag fick veta vad som hade hänt. Det är för jävligt. Det är förödande både för vårt varumärke och för konsumenterna, säger Lars Edvinsson, vd för Gustafskorv till ATL.

Livsmedelsverket kommer nu att åtala slakteriet.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.146