Smörpriset ökar med 20 procent

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Sedan årsskiftet har priset på smör ökat dramatiskt.

Axfoods priser på smör har till exempel gått från ett kilopris på 59 kronor kilot till nuvarande 71,8 enligt bolagets presschef Claes Salomonsson, skriver TT.

– Det har legat under 30 kronor i sex år så det är en rejäl höjning. Det beror på bristen av smör och grädde, säger Salomonsson, säger han till TT.

Synen på att det råder smörbrist delas av andra aktörer på marknaden.

–Arla har höjt priset det senaste halvåret och då följde hela branschen med, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop till TT.

Läs också: Unga söker matinspiration på nätet

Smörbrist är inget nytt, konsumenter vill ha feta produkter samtidigt som mjölkproduktionen har minskat.

Produktionen kommer att öka något under sommaren då korna går ut men prisökningar beräknas fortsätta i höst.

Läs också: Smörpriset kommer att falla

Men det är inte bara i Sverige som det råder smörbrist I Frankrike uppges smörpriset ha ökat med 92 procent fram till i maj, vilket de franska bageriägarna säger utgör ett hot mot hela branschen.

Även i Japan har det under en längre tid rått smörbrist där priserna höjts med 50 procent på bara ett år.

Mer om:Axfood |Coop |Smör


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.163