Storvinst för Sverige i NM

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

De svenska deltagarna sopade mattan i Nordiska Mästerskapen i Lahtis i helgen och kammade hem förstaplatserna för såväl senior som juniorer. Sverige vann även lagtävlingen.

Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, kammade hem segern för seniorer medan Annie Lundin gick segrande ur striden bland juniorerna under Nordiska Mäterskapen i finska Lahtis i helgen. Därtill vann Annie Lundin första priset för bästa hygien bland samtliga tävlande. Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter och i råvarukorgen låg till förrätt hälleflundra, fänkål och blåmusslor, till varmrätt lammrostbiff och lammlever och till desert fanns två sorters choklad, rabarber och lakrits.

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund deltog i laget. Cansund placerade sig på en fjärdeplats i serveringstävlingen men i lagarbetet med Annie Lundin och Jimmi Eriksson knep trion förstaplatsen.

På andra plats i seniortävlingen kom Norge och trea blev deltagaren från Finland. För juniorer kom Finland respektive Norge på andra och tredje plats.

Förrätten i seniortävlingen bestod av bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök som serverades med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen.

Till varmrätt tävlade Jimmi Eriksson med timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever,rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa och lammsås. Desserten bestod av ingefärskokt rabarber med choklad och lakritspannacotta, valnötskaka med citron och lakritscurd samt creme fraiche och örtsorbet. 

Annie Lundins vinnarmeny bestod av till förrätt  sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris.Till huvudrätt serverades lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås. Till dessert serverades lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm och citronsabayonne.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.224