Storvinst för Sverige i NM

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

De svenska deltagarna sopade mattan i Nordiska Mästerskapen i Lahtis i helgen och kammade hem förstaplatserna för såväl senior som juniorer. Sverige vann även lagtävlingen.

Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, kammade hem segern för seniorer medan Annie Lundin gick segrande ur striden bland juniorerna under Nordiska Mäterskapen i finska Lahtis i helgen. Därtill vann Annie Lundin första priset för bästa hygien bland samtliga tävlande. Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter och i råvarukorgen låg till förrätt hälleflundra, fänkål och blåmusslor, till varmrätt lammrostbiff och lammlever och till desert fanns två sorters choklad, rabarber och lakrits.

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund deltog i laget. Cansund placerade sig på en fjärdeplats i serveringstävlingen men i lagarbetet med Annie Lundin och Jimmi Eriksson knep trion förstaplatsen.

På andra plats i seniortävlingen kom Norge och trea blev deltagaren från Finland. För juniorer kom Finland respektive Norge på andra och tredje plats.

Förrätten i seniortävlingen bestod av bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök som serverades med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen.

Till varmrätt tävlade Jimmi Eriksson med timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever,rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa och lammsås. Desserten bestod av ingefärskokt rabarber med choklad och lakritspannacotta, valnötskaka med citron och lakritscurd samt creme fraiche och örtsorbet. 

Annie Lundins vinnarmeny bestod av till förrätt  sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris.Till huvudrätt serverades lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås. Till dessert serverades lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm och citronsabayonne.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.124