Lernia storsatsar på kockutbildningar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Nytt utbildningskoncept ska råda bot på bristen på kockar i restaurang- och måltidsindustrin. Därtill ska unga lockas till branschen med nya utbildningar och möjlighet till arbete under studietiden.

Lernia satsar på ett nytt utbildningskoncept och lanserar initialt på två nya kockutbildningar som utvecklas i samarbete med kommuner, restaurangkedjor som O´Learys och Svenssons korgar och branschaktörer som Martin & Servera och Electrolux Professional.

Därtill startas en ny bemaningspool där blivande kockar har möjlighet att från första utbildningsdagen arbeta i samband med studierna.

Nya utbildningar behövs menar Lernia och stödjer sig på statistik från Visita som menar att bristen på kockar och kompetens i restaurang- och måltidsnäringen är skriande med ett behov för 5 000 fler kockar inom de kommande åren för att möta rekryteringsbehovet i branschen.
 – Vår vision är att skapa ett nav som binder samman olika delar inom måltidsindustrin. Precis som en god matupplevelse kan binda samman människor, säger Helena Skåntorp, vd ochkoncernchef på Lernia och säger vidare;
– För Lernia är det en prioriterad fråga att arbeta med restaurangbranschen och hitta en helhetslösning där vi kan bidra genom att vara en kompetenspartner till både arbetsgivare och individ.

Bakom initiativet står även en rad branschaktörer och ambitionen är även att minska de glapp som enligt Lernia finns mellan utbildning och restaurangindustrin.

Lernias vd och koncernchef Helena Skåntorp deltar under parollen Rakt in i Sverige, om rekryteringsbehovet i branschen och om hur stora möjligheter som finns i branschen för nyanlända. Programpunkten äger rum under Almedalsveckan i Visby onsdag den 5 juli. Programmet finns här.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.132