Livsmedelsstrategier under lupp

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Hushållningssällskapet vill att landets 22 livsmedelsstrategier samordnas och att målen blir mätbara, enligt en ny kartläggning.

Trots regeringens nationella livsmedelsstrategi arbetar länen på egen hand med egna livsmedelsstrategier och nu går Hushållningssällskapet ut i en uppmaning om samordning av de snart 22 livsmedelstrategierna. Detta för att tillsammans kunna öka livsmedelsproduktionen, skapa fler jobb och få fram mätbara mål, enligt en slutsats som organisationen dragit efter att ha gjort en studie av de olika regionala strategierna.

— De kan fungera bra tillsammans och dra åt samma håll även om de har lite olika inriktningar. Men det gäller att det blir bättre samverkan såväl mellan olika regioner som mellan de regionala och den nationella strategin. Mycket av arbetet med att öka livsmedelsproduktionen sker regionalt och lokalt, säger Sven Lindgren, förbundsordförande vid Hushållningssällskapet.

I dag finns 21 strategier, snart 22, och arbetet pågår parallellt med regerings nationella strategie men länen har olika initiativtagare, inriktning och tidsperspektiv. Därtill vill organisationen få mätpunkter, helst varje kvartal, för att kunna förbättra eventuella brister inte bara när det gäller ekologisk odling.

I rapporten framgår vilka län som har färdiga strategier och det är Gotland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland, Värmland, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland medan arbetet pågår i län som Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västmanland och Örebro.

Hela rapporten finns här.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.165