Trio till Nordiska mästerskapen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

På torsdagen drog Nordiska mästerskapen igång i finska Lahtis för juniorer och seniorer. Tävlingarna i matlagning och servering pågår fredag och lördag.

Sverige är regerande mästare i seniorklassen tack vare Isak Wiig som vann förra året.Tävlar i år gör kockarna Jimmi Eriksson som senior och Annie Lundin som junior. Därtill deltar Gustav Cansund, Årets Servitör 2016, i NM för servitörer.

De tävlande får i uppdrag att laga en trerätters meny utifrån en varukorg som presenteras dagen innan tävling då kockarna även skriver meny. Under sex timmar ska förrätt, varmrätt och dessert serveras på tallrik därtill ska sex av varmrätterna presenteras på ett fat.

NM för servitörer ingår i tävlingen och Gustav Cansund serverar, i samarbete med kockarna, gästerna inklusive domare. Servitörerna tävlar även i matsalsmoment som tranchering, sabrering och fatservering samt flambering förekommer också.
Svenska deltagare har presterat väl de senaste tre åren och hamnat på pallplats; juniorer på 1:a, 3:a och 2:a och seniorer på 2:a, 1:a och 1:a.
Coach för det svenska laget är Jonas Franzén. Annie Lundin har varit medlem i Juniorkocklandslaget i två år och blir nu lagkapten. Jimmi Eriksson vann Årets Kock 2016 och även Årets Unga Kock 2013.

Mer om: NM


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hennes gastronomiska gärning prisas

Här restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

Nyhetsbrev

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Arkiv

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Sänd till en kollega

0.128