Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Lettland har Europas Bästa Sommelier 2017 Det blev skifte i tronen i den europeiska sommeliereliten detta år. Redan när finalisterna presenterades var trenden tydlig.

Ingen nordisk deltagare gick vidare utan slutstriden kom att stå mellan Frankrike, Polen, Rumänien och Lettland. Raimonds Tomsons från Lettland till slut tog hem titeln Best Sommelier of Europe. Robert Andersson från Sverige blev sexa.

I årets tävling Best Sommelier of Europe and Africa där 34 sommelierer från Europa och tre kandidater från Sydafrika, Marocko och Mauritius tog sikte mot mästartiteln.

I semifinalen hade skaran bantats till tolv: Robert Andersson, Sverige, Danmarks Christian Jacobsen Julie Dupouy-Young från Irland och David Biraud, Frankrike, Julia Scavo, Rumänien, Piotr Pietras, Polen, Aleksandr Rassadkin, Ryssland, Jakob Přibyl, Tjeckien, Terry Kandylis, Grekland, Fabio Masi, Schweiz, Raimonds Thomsons, Lettland.

På finaldagen meddelades vilka fyra som gått vidare. Inte oväntat fanns fransmannen David Birau med bland de fyra liksom Julia Scavo, Raimonds Thomsons, och Piotr Pietras, Polen.

Vanligtvis brukar det vara tre i finalen, men eftersom två finalister hade exakt samma poäng var det fyra som fick genomföra de sista momenten inför publik under torsdagskvällen i Wien.

Segraren Raimonds Tomsons framstod som mycket säker och erfaren. Han genomförde de olika momenten, blindprovning, dekantering, service, korrigering av vinlista med mera med stor skicklighet och hade ett elegant handlag och avspänt kroppspråk trots press och stress av många olika slag.

Raimonds Tomsons är 36 år och arbetar som chefssommelier på Restaurang Vincent's i Riga där han började som lärling för 17 år sedan.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.117