Strejk avblåst. Nytt 3-årsavtal klart.

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och HRF slutit avtal för närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen. Avtalet gäller på tre år och hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent skriver VISITA: – LO välkomnar att arbetsgivarna har gått med på Hotell- och restaurangfackets krav om en låglönesatsning. En seger för de lågavlönade och den svenska modellen, menar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.



Under tisdagen blev det klart att Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) är överens om ett nytt avtal, vilket betyder att det inte blir någon strejk på de 19 hotell som varit del av HRF:s varsel. Avtalet innebär att Hotell- och restauranganställda får rätt till 6,5 procent plus en låglönesatsning och ligger i linje med de avtal som tidigare slutits inom industrin och handeln

- Avtalet är en seger för de lågavlönade, särskilt kvinnor. HRFs medlemmar förtjänar en lön man kan leva på, säger Torbjörn Johansson.

Dagens besked är positivt för den fortsatta avtalsrörelsen enligt Torbjörn Johansson och tillägger: Arbetsgivarna har äntligen erkänt låglönesatsningen. Det är en förutsättning för att resten av avtalsrörelsen ska rulla på i stabil takt.

– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande. och tillägger:
– Det har varit tuffa förhandlingar och det har varit en tung process att nå hit, men nu har vi kommit fram till ett avtal som säkrar upp och tryggar för våra medlemsföretag de närmaste tre åren. Vi är glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märke.

Det så kallade gröna riksavtalet som nu har slutits Berör cirka 100 000 arbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera och gäller under tre år framåt.
Avtalet i korthet: Källa: HRF
Lönehöjningar

Avtalet ger 1650 kronor. Fördelat per heltidsanställd ger det:
År 1: 540 kronor/månad
År 2: 550 kronor/månad
År 3: 560 kronor/månad
Anställda med yrkeserfarenhet premieras lönemässigt.
Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.
Säkerhetsarbetare inom fjällvärlden (pistörer och skidpatrullarbetare) ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär att yrkesgruppens utbildning värderas högre och ger högre lön.

Trygga anställningar

Så kallad hyvling kan inte längre ske från en dag till en annan. Nu får den anställde ökad trygghet genom en omställningstid motsvarande uppsägningstiden i LAS.
En partsgemensam arbetsgrupp ska kartlägga hotellstädares arbetsbelastning. Syftet är att förbättra hotellstädares arbetsmiljö.

Schema och arbetstid

Tydligare skrivningar som ska förhindra att anställningsformen enstaka dagar överutnyttjas.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Program GastroNord 24-27 april 2018

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Nyhetsbrev

Bubbelvåffla i Malmö

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Pubexpansion för Rasta Group

Sänd till en kollega

0.132