Uppgång för svenska krogar, hotellen vinnare

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Hotellrestauranger är den kategori som växer mest enligt SCB:s senaste Restaurangindex. Totalt ökar restaurangernas försäljningsvolym med 0,5 procent under februari 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången var hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 6,3 procent vilket beror på en ökad tillströmning av gäster till hotellen.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under februari månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på -10 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,3 procent i februari, jämfört med samma månad föregående år.


Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

VISITA och DLF kommenterar:

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

Den svaga omsättningstillväxten i volym under februari förklaras till stor del av att det var skottår 2016 och att månaden därmed var en dag längre i fjol. Med hänsyn tagen till det låg tillväxten dock på ungefär samma nivå som i januari. Omsättningstillväxten i volym i januari i år har justerats ned med drygt två procentenheter till 4,2 procent från föregående månad. Tillväxten i omsättningsvolym under årets början har trots detta varit stark i ett historiskt perspektiv. Spridningen i omsättningstillväxt mellan de olika restaurangkategorierna var stor i februari. Hotellens restaurangförsäljning utvecklades mycket starkt under både januari och februari, vilket hänger ihop med en kraftig tillväxt av antalet gäster på de svenska hotellen under samma period. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade med nästan 0,3 procent mellan januari 2017 och februari 2017.

Prisnivån på restaurang låg i februari 2,8 procent högre än i februari i fjol . Fortsätter restaurangpriserna att utvecklas i den här takten kan det få negativa konsekvenser på omsättningstillväxten framöver.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Data till och med februari 2017.

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.





Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han är årets Pizzabagare

Sommarpizza gav vinst på Pizza-SM.

I träning inför Bocuse d´Or Europe - Nu finslipas menyn

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Finaldags - Han representerar Skandinavien och Baltikum

24-åring från Upper House Dining i Göteborg tävlar i maj i ”S.Pellegrino Young Chef 2018” i Milano.

Ny ägare till Rådhuset

Fiskodling på land planeras i Luleå

Nyhetsbrev

En öl att förena dem alla

Ett tjugotal restauranger i Västerås går ihop för att tillsammans brygga ett gemensamt öl.

Arkiv

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

En sommelier att räkna med

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Sänd till en kollega

0.125