Konkurserna inom restauranger ökar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent. Orsaken kan vara att de sociala avgifterna för ungdomar höjdes till full nivå den 1 juli 2016 menar en analytiker.

De län som visar flest minskade antal konkurser är Södermanlands län (-50%), Kronobergs län (-46%) och Värmlands län (-38%). Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent.

–Att konkurserna ökar kan bero på att den relativt svaga krononan missgynnar den inhemska sektorn. Restaurangbranschen kan också påverkas av att ungdomsrabatten togs bort. Det skedde redan 2015, men effekterna kan synas nu, säger Åke Gustafsson, senior makroanalytiker på Swedbank till aktiespararna.se.

Konkurser inom Restaurang- och hotellföretag:

Konkurser jan-mars 2016: 81

Konkurser jan-mars 2017: 97 , en ökning med 20%

Aktiva företag per 31/12 2015: 29 149

Aktiva företag per 31/12 2016: 29 775

Konkursutsatthet jan-mars 2016: 0.28%

Konkursutsatthet jan-mars 2017 (%) 0.33%

Skillnad procent mellan konkursutsattheten 2016 och 2017 : 17%

Källa: www.uc.se/konkursstatistik/

Bakgrund sociala avgifter: För personer som är 25 men inte 26 år höjdes avgifterna den 1 maj 2015 från 15,49 % till 31,42 %. Samma datum sänktes avgifterna för ungdomar under 23 år från 15,49 % till 10,21%. Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 % för ungdomar under 25 år. Den 1 juli 2016 höjdes sedan arbetsgivaravgifterna till full nivå, d v s 31,42 %. och då gäller fulla arbetsgivaravgifter för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.129