Konkurserna inom restauranger ökar

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent. Orsaken kan vara att de sociala avgifterna för ungdomar höjdes till full nivå den 1 juli 2016 menar en analytiker.

De län som visar flest minskade antal konkurser är Södermanlands län (-50%), Kronobergs län (-46%) och Värmlands län (-38%). Konkurserna inom Restaurang- och hotell ökar + 20 procent.

–Att konkurserna ökar kan bero på att den relativt svaga krononan missgynnar den inhemska sektorn. Restaurangbranschen kan också påverkas av att ungdomsrabatten togs bort. Det skedde redan 2015, men effekterna kan synas nu, säger Åke Gustafsson, senior makroanalytiker på Swedbank till aktiespararna.se.

Konkurser inom Restaurang- och hotellföretag:

Konkurser jan-mars 2016: 81

Konkurser jan-mars 2017: 97 , en ökning med 20%

Aktiva företag per 31/12 2015: 29 149

Aktiva företag per 31/12 2016: 29 775

Konkursutsatthet jan-mars 2016: 0.28%

Konkursutsatthet jan-mars 2017 (%) 0.33%

Skillnad procent mellan konkursutsattheten 2016 och 2017 : 17%

Källa: www.uc.se/konkursstatistik/

Bakgrund sociala avgifter: För personer som är 25 men inte 26 år höjdes avgifterna den 1 maj 2015 från 15,49 % till 31,42 %. Samma datum sänktes avgifterna för ungdomar under 23 år från 15,49 % till 10,21%. Den 1 augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna till 25,46 % för ungdomar under 25 år. Den 1 juli 2016 höjdes sedan arbetsgivaravgifterna till full nivå, d v s 31,42 %. och då gäller fulla arbetsgivaravgifter för all personal som inte fyllt 65 år vid 2016 års ingång.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.151