Cafétrenden håller i sig

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

I mitten av april öppnar Café Oas i Kalmar med hållbarhetsinriktning, Café Metropol i Luleå får nytt utseende och Café David i Kristianstad har nyöppnat.

Hållbart café på Kvarnholmen i Kalmar

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, en av ägarna till café Oas.

Den 14 april öppnar paret Rabea Holzfurtner och Shahram Soltani caféet Oas. Caféet ligger i Fredrikssons smakglädjes gamla lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Jag har alltid vetat att jag vill vara min egen chef, dessutom är jag kaffenörd, säger Rabea Holzfurtner, som studerar Visual communication med inriktning hållbarhet vid Linnéuniversitetet. Maken Shahram är utbildad ingenjör och har pluggat management.

– Utbildningen tog mig hit, dessutom finns bara hållbarhetsinriktningen i Kalmar. Sedan passar det bra här eftersom Kalmar är en stad där det händer mycket på sommaren, säger Rabea Holzfurtner till tidningen Barometern.

Caféet kommer att ha en ekologisk och lokal inriktning. Målet är att råvarorna ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. Kaffet levereras från rosteriet Johan & Nyström i Stockholm.

– Det finns ganska många caféer redan på Kvarnholmen.Vi vill skapa ett unikt ställe och en skön samlingsplats. Så tycker vi att det saknas en pub att gå till på kvällen i Kalmar, därför håller vi öppet till klockan 21, säger Rabea Holzfurtner.

Luleås äldsta café får nytt utseende
Inam Abluch och Raminda Sattarova tog över caféet i somras som tyvärr inte gick så bra med det gamla konceptet.

– Det här har varit ett arbetarcafé men dagens arbetare är inte som förr och har andra förväntningar, säger Mehmet Tekin, en vän till ägarna till NSD. Nu satsar man på ombyggnad och nystart. Det nya café Metropol ska erbjuda fika och lättare maträtter. När ombyggnationen är klar ska man ansöka om alkoholtillstånd, något ett modernt café måste erbjuda. Folk förväntar sig det och fiken i Luleå har det, folk vill kunna ta ett glas vin. Det blir ett café, bar och brasserie med lite enklare rätter, säger Mehmet Tekin.

Nyttig vardagsmat öppnar på Kungsholmen i Stockholm

Life art deli heter salladsbaren som öppnat vid Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholmen Enligt ägarna Ann Bolin och Ronny Hultman som tidigare arbetet med catering,serveras nyttig vardagsmat med en twist som sticker ut smakmässigt. Utöver sallader finns glass på menyn.

Nyinvigning av café och social mötesplats

Café David i Kristianstad som har funnits i tre år har nyinvigts. Det är en plats dit personer i hemlöshet eller de som är socialt utsatta kan komma för att umgås och få stöd. Lokalen är uppfräschad och bättre anpassad med ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Caféet drivs av Skåne Stadsmission.

Annika Tidehorn


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt destilleri ska möta ökad efterfrågan

Absolut-vd: ”Vi får inte tappa tempo”

Anna Malmhake, vd för The Absolut Vodka, leder ett av världens starkaste spritvarumärken och den produkt som står för den största andelen av svensk livsmedelsexport.

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare i Pied Tanca Group.

Han ska starta upp hotell

Östgöta Kök öppnar på Garnisonen

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nyhetsbrev

Hon prisas för gastronomisk gärning

Arkiv

Här är restaurangerna som fick Bib Gourmand

Tre restauranger i Stockholm och en i Göteborg fick Michelins utmärkelse Bib Gourmand.

Tre stjärnor till Frantzén

Restaurangen i Stockholm förärades tre stjärnor vid prisceremoni i Köpenhamn på måndagskvällen.

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

Sänd till en kollega

0.57