Här är årets grilltrender

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

Den klassiska vår- och sommargrillningen har blivit ett stabilt fenomen i Sverige. Men samtidigt som fler upplever tjusningen med grillen är den klassiska köttbiten på nedgång. 57 procent av svenskarna uppger nämligen att de vill lägga mer grönsaker på grillen i år samtidigt som 27 procent vill minska mängden kött på grillen.

– Eftersom grillning är ett stort intresse i Sverige har vi större kunskap och är mer nyfikna nu. Istället för att tänka vad för kött, fisk eller fågel vi ska ha till grönsakerna låter vi istället grönsakerna få spela huvudrollen, säger Leif Grönlund, kock, Ica Köket.

Men oavsett om det rör sig om kött eller grönsaker tycker svenskarna att det är viktigt att stödja det svenska bondeledet. 81 procent vill nämligen lägga mer lokalproducerat på grillen i år till förmån för lantbruket.

Svenskarnas grillvanor i siffror – en sammanfattning från ICAs Grillrapport 2017
från Sverige


45 procent uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött tycker 67 procent att anledningen är för att stötta svenska lantbrukare.
Anledningar till att välja svenskodlade grönsaker är för att stötta svenska lantbrukare (81%), kortare transporter (57%), kvalitet (45%) och för att det är tryggt (36%).

Den gröna trenden håller i sig

57 procent uppger att de vill grilla mer grönsaker i år.
27 procent uppger att de i år vill grilla mindre mängd kött.

Att grilla tillsammans är det som smakar godast

35 procent uppger att vi gillar att grilla så mycket för att det ger mer tid till att laga mat och umgås med varandra.
40 procent vill att deras grillfest helst ska vara lugn med vänner.
24 respektive 30 procent uppger att de helst grillar med vänner respektive släkt och familj.
1 procent uppger att de helst grillar för sig själva.
12 procent anger att de grillar året om.

*ICAs Grillrapport 2017: undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 15 och 27 februari 2017 och inkluderade 1001 personer i åldern 15+, jämnt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.157