Ny utbildning i samiskt mathantverk

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Samernas utbildningscenter i Jokkmokk startar en ettårig eftergymnasial Yh-utbildning i Samiskt mathantverk. Utbildningen bygger på restaurang- och livsmedelsprogrammet men är mer praktisk.

Programmet startar höstterminen 2017 och har tio platser och är beviljad för två studieår. En stor del av studierna kommer att ske i formen lärande i arbete (LIA) och utbildningen är öppen för behöriga sökanden från hela Sverige.

– Den samiska matkulturen har alla möjligheter att sätta ett ordentligt avtryck på den gastronomiska kartan. Matkulturen präglas av årstidsväxlingarna och vad som stått att hitta lokalt. Råvarorna är absolut förstklassiga med ren, älg, fjällfisk, fågel, bär och vildväxande örter och förädlingen utgår från traditionell kunskap som präglas av ett hållbarhets- och helhetsperspektiv där så mycket som möjligt tas tillvara, berättar Roland Harnesk som är utbildningskonsulent vid Samernas utbildningscenter.

– När de går ut härifrån är tanken att de ska kunna arbeta med den samiska matkulturen på olika sätt. Det kan vara genom att vara anställda på restaurang eller inom råvaruförädling, men också som entreprenörer inom besöksnäring eller som matkreatörer som gör gästspel för att visa det samiska mathantverket, berättar Roland Harnesk

Fakta Utbildningen i Samiska mathantverk startar hösten 2017. Utbildningen har 10 platser och är förlagd över 40 veckor (200p), varav 16 veckor bedrivs på distans. En stor del av utbildningen sker i formen Lärande i arbete (LIA). Utbildningen är beviljad för två läsår .


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.16