Barista vann dubbla SM-medaljer i Latte Art

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

Som enda kedja kvalificerad till SM tog Barista i helgen både bronsmedalj och silvermedalj i "Latte Art". Eliten av Sveriges baristor gjorde upp om vem som är skickligast på att göra konstverk av kaffe.

Att vara barista handlar om mer än att bara hälla upp en kopp svart kaffe och för att kunna undersöka vilka som är bäst inom yrket anordnas varje år Kaffe-SM. Konsten är att med ångspunnen mjölk skapa mönster när mjölken hälls genom den bruna "creman" i espresson. Det ställer krav på allt från kvarninställning, espressoextraktion och ångspinning av mjölken till upphällningsteknik med stadig hand. I finalen ingick tre moment:

"Free Pour Latte"
"Designlatte"
"Espresso Macchiato"

Man har i förväg fotograferat vad man tänkt åstadkomma i varje moment och i finalen ska man skapa två drycker av vardera som är så lika fotografiet som möjligt. Ett antal parametrar betygssätts av internationella domare och efter samtliga heat återstod två medaljvinnare från Barista.

På bilden bronsmedaljören Georgios Moudiotis, Barista Stockholm Central.
Silver togs av Khattab Alkhteb, Barista Kungens Kurva

Med dessa bägge medaljer har Barista totalt fem SM-medaljer genom åren.

- Jag är oerhört stolt, säger Baristas grundare Björn Almér, för detta visar att kaffeskills visst går att leverera på elitnivå även om man finns på flera ställen som "kedja".


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.128