Bourgogne-odlarna slår larm, 20 procent mindre skörd

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Drastisk minskning av skörden 2016 för vinproducenterna i Bourgogne. Cirka 20 procent mindre skörd än snittet de senaste fem åren har konstaterats. Det får konsekvenser i regionen, inte minst vad gäller efterfrågan på arbetskraft. Orsaken är främst vädret där hagel och frost skadat odlingarna.


Vissa områden är mer drabbade än andra till exempel Chablis där skörden minskade med 47 procent. Medan Côte de Beaune, som på några kilometers avstånd har kunnat glädjas åt "väggar av druvor". Situationen är värst i södra Mâconnais, hagel och Nord de Beaune, frost, och Sud de Beaune som drabbats både av frost och hagel. I dessa områden befinner sig vinodlingarna vid en avgrund som en följd av problematiska skördar åren 2012, 2013, 2014 och förra året och i vissa fall även 2015, vilket gör att vinrankorna har försvagats.

– Våra problem kommer att komma under 2018-2019. Skörden 2017 är avgörande för alla som drabbades av de dåliga väderförhållandena under 2016 «förklarar Christophe Ferrari, ordförande i CAVB, paraplyorganisationen för Bourgogne-producenterna.

Effekten av den minskade skörden märks inte minst på en minskad efterfrågan på arbetskraft i regionen. En stor andel vinproducenter har begärt möjligheten till deltidspermittering av sina timanställda.


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjällhotell in i framtiden

Laisaliden ska formas om av bland andra konceptbyrån Stylt Trampoli och Punkt pr.

Cocktailsatsning i Malmö

Myllymäki till Stadsparken

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

Nyhetsbrev

De tävlar i Årets bagare

Arkiv

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Kvartetten som arbetar hållbart

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.171