Danmarks stjärnglans lyser starkast

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Den stora kulinariska stjärnglansen lyser över Danmark detta år. Danmark har flest Michelin-krönta restauranger: 25 stycken. I Danmark finns flest stjärnor: 29 stycken. Och Danmark fick även flest nya stjärnor i år, närmare bestämt fem stycken. Detta kan jämföras med Sveriges totalt 23 restauranger med stjärnor och sammanlagt 26 stycken stjärnor och tre nya stjärnor i årets guide.



Men det blev ingen tredje stjärna till de svenska restaurangerna i år heller. Delvis förklarat av att Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén stängde förra årets och att de då har förlorat sina sina stjärnor.

Det blev heller ingen ny tre-stjärnig i Norden detta år. Norska Maaemo behåller sina tre liksom danska Geranium.

Dock stärker en svensk krog sin Michelin-nivå genom att Vollmers i Malmö fick ännu en stjärna. Sayan Isaksson som har en stjärna på Esperanto och nu fick en ny på sin restaurang Imouto. Michelinkrögaren Karim Khouani som tidigare drev Ambiance med en stjärna tog över restaurang Sture för tre månader sedan har även han tilldelats en stjärna.

Noma har tappat sina två stjärnor genom stängningen. Liksom Grønbech & Churchill tappade sin stjärna efter att ha stängt i slutet av förra året. Nya på den nordiska Michelin-kartan är Island och Färöarna som fick var sin ny stjärnkrog.

Den nordiska Michelin-ligan

• Danmark

1 st med tre stjärnor

2 st med två stjärnor

22 med en stjärna, varav en är nykomlingen Koks på Färöarna

Totalt: 29 stycken stjärnor, 25 stycken danska Michelin-krogar

• Sverige:

3 st med två stjärnor

20 restauranger med en stjärna

Totalt: 26 stycken stjärnor, 23 stycken Michelinkrogar

• Norge:

1 styck med tre stjärnor

2 st en stjärna

Totalt: 5 st stjärnor , Tre stycken Michelin-krogar

• Finland: Fyra restauranger med en stjärna

• Island 1 med en stjärna


Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nyhetsbrev

Nu öppnar Slottsholmen

Arkiv

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.121