Michelin-stjärnor till Vollmers och Sture. En ny stjärna till Sayan.

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Krögarbröderna Ebbe och Mats Vollmer mottog idag sin andra Michelin-stjärna för restaurang Vollmer i Malmö. Foto: Sophie Håkansson – Att få först en stjärna och sedan en till är fantastiskt, sa Mats Vollmer med darrig stämma. Malmö är trots allt en liten stad.



MICHELIN Guide Nordic Countries listar 2017 totalt 274 restauranger i Danmark Sverige, Norge, Finland och för första gången även Island och Färöarna.

- Vi är väldigt nöjda över att ha utvidgat vår guide till de yttre regionerna av de nordiska länderna och att fortsätta vår expansion genom att inkludera Island och Färöarna, säger Michael Ellis, International Director med ansvar för Michelin-guiderna.

- Våra inspektörer var glada över att få upptäcka kvaliteten på den kulinariska scenen i Reykjavik och att få tilldela Dill den allra första stjärnan på Island. De var också imponerade över kockens användning av de inhemska råvarorna och traditionella tekniker som rökning och saltning som KOKS på Färöarna använder sig av och som också tar emot en ny Michelin stjärna.

Årets guide innehåller två nya tvåstjärniga restauranger: Vollmers i Malmö och Henne Kirkeby Kro i Henne, Danmark.

Förutom sin nya tvåstjärna, kan Danmark i år även visa upp fyra nya enstjärniga restauranger: 108 i Köpenhamn, Domestic i Århus , Ti Tren Ned i Fredericia på östra delen av halvön Jutland och Slotskøkkenet vid Dragholm Slot i Hørve. Koks på de nyligen inkluderade Färöarna tilldelas också sin första stjärna.

I Sverige får Imouto i Stockholm och Sture i Malmö varsin stjärna. I Norge gör den nya enstjärniga Sabi Omakase sällskap med RE-NAA som redan har en stjärna, vilket innebär att Stavanger nu har två stjärnrestauranger.

Intervjuer med stjärnkrögarna Sayan Isaksson, Karim Khounai och Karin Fransson på Prata Mat inom kort. Prenumera via itunes Länk till Prata Mat



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny ägare till Rådhuset

Medalj till Rasta Groups grundare

På måndagen förärades Rasta Groups grundare näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Ett skakigt mästerskap – dags för Årets Bartender

Det här händer på GastroNord

Nedräkning inför Pizza-SM

Nytt nummer av RS ute nu

Restauranger & Storkök 2/2018 ute nu med bland mycket annat rapport från Prowein, om den omdebatterade nitritanvändningen och vem som ska rädda Krav-grisen. Därtill senaste nytt om Restauranggalans 10-årsjubileum.

Nyhetsbrev

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Arkiv

13 gör upp om SM-titeln

I början av maj avgörs årets upplaga av svenska mästerskap i sommellerie på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Nu öppnar Slottsholmen

Bubbelvåffla i Malmö

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Han skapade bästa konferenslunchen

Dennis Falk, på Elite Stadshotellet Eskilstuna, segrade i tävlingen Elite Hotels Masterchef 2018. Fem kockar gjorde upp om att kreera den bästa konferenslunchen.

Lagguld till Juniorbagarlandslaget i VM

Dubbla guld till Juniorbagarlandslaget vid tävlingarna i Spanien. Vinnarduon arbetar på Brunkebergs bageri respektive Lidingö Bröd och Pâtisserie.

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

”Ingen dryck passar så bra till vilken mat som helst som Champagne gör"

Möt svensken som bjuder på Champagne i fotbolls-VM.

Foodtruck à la Pontus

Från hotellbranschen till Stureplansgruppen

Han är ny styrelseordförande för restaurangkoncernen.

Pris till Stockholmskrögare

Agrikulturs Filip Fastén får pris.

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

En sommelier att räkna med

Trio till Absolut Home

Malmögrossist i konkurs

Från matlandet till måltidsturism

Ny ordförande till Hushållningssällskapen

Vineri öppnar i Gamlestaden

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

Med känsla för mat och dryck

Näsby Slott i ny skrud

Ica-handlare öppnar flygplatsrestaurang

Ny vd till kretsloppsodlaren

Nu öppnar Prima

Från Pontusgruppen till At Six

Hon kan bli Årets Guldstjärna

Sänd till en kollega

0.112