Johan Backéus Årets Kock 2017

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

–Framför allt var det gott och för att jag hann att jobba på finishen, att kunde utveckla känslan, är Johan Backéus första kommentar efter segern i Årets Kock 2017. Jag hade en bra dag. Mejerimedaljen i silver gick till Sebastian Thureson och i brons till Magnus Persson.



–Framför allt var det gott och jag hann att jobba på finishen, och kunde utveckla känslan är Johan Backéus första kommentar efter segern och tillägger: Jag hade en bra dag.

Johan Backeus var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen idag, att på fem timmar tillaga de två tävlingsuppgifterna. Tävlingsrätt ett bestod av fem vegetariska smårätter (lakto-ovo). Huvudråvaran i tävlingsrätt två var fasan från Friskens Vilt i Vittskövle, möjliggjord i samarbete med Bondens Skafferi AB och Menigo.

Johan Backeus är i dag verksam på Aveqia, Stockholm.

Juryns motivering lyder
Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.

Fakta: Johan Backéus.

Född 1986, Uppväxt i Sundsvall Bosatt i Bromma

Tidigare arbetsplatser:

Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux. Samtliga i Stockholm.

Meriter vid tidigare matlagningstävlingar:
Årets Kock 2012 semifinal, Årets Kock 2013 silvermedalj final, Årets Kock 2014 final, Årets Kock 2016 silvermedalj final.

Matlagningsfilosofi.
Gillar lekfullhet i maten. På tallriken ska man kunna se och känna vad det är man äter. Morot ska smaka morot. Gästen får gärna vara lite delaktiga, exempelvis riva något över rätten.



Håll dig uppdaterad med RS
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Billing ska stärka Sheratons matupplevelse

Han går till Furuvik

I maj öppnar Furuvik Havskrog.

De tävlar i Årets bagare

Eataly är Lydmars nya gig

På lördag öppnar italienska saluhallskonceptet Eataly på Biblioteksgatan. RS- Restauranger och Storkök har mött Pelle Lydmar.

Kulinarisk satsning på NK

Restaurang med inne- och utomhusdel planeras på Nks tak. Det framgick under presentationen av omgörningen av varuhuset.

Dags att kora Årets Arbetsplats 2018

Nyhetsbrev

Kvartetten som arbetar hållbart

Arkiv

Hon är ny på Rånäs Slott

Tio restaurangfavoriter korade

De är årets bästa restauranger enligt Bookatable Diner Award.

Han gästar Grand Hotel

Hotellet och restaurangen i Lund bjuder på gästspel i mars.

Kockbristen är alarmerande

Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

Stadens grönsaker är dagens nyheter

Det blir kocklandslagets tema

I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen i Luxemburg med ett individuellt tema som arbetats fram under vintern.

De tävlar i Årets unga kock

Nu är finalisterna till Chaîne des Rôtisseurs tävling för unga kockar utsedda.

Ribban höjd i årets White Guide

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

650 arbetsplatser inspekteras

Med start i februari ska Arbetsmiljöverket inspektera hotell- och restaurangbranschen.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Från Adria till Brilllo

Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

17 februari öppnar konceptet i Stockholm. Eataly omfattar 3 000 kvadratmeter saluhall, restauranger, barer, café och skola.

K-märkt till Solna

Restaurangen öppnar våren 2019 och omfattar 800 kvadratmeter.

Fler konkurser 2017

Ny marknadschef för Pernod Ricard

Filip Fastén för Gooh

Nio finalister i Arla Guldko

Vattenbrist i fokus för bryggeri

Tvåsiffrig ökning av ekovaror

Han kan få hedersuppdrag

Stjärnbestrött

De minskar svinn och skänker vidare

Hotel Pigalle prisat

Från Viking Line till Independent

Malmöhotell prisat

Sänd till en kollega

0.182